Beroepsfederaties naar Grondwettelijk Hof

Waar blijft de beloofde lastenverlaging van 600 miljoen euro?

Datum: 
02/10/2018

Unizo, bouwunie en enkele andere Vlaamse beroepsfederaties stappen naar het Grondwettelijk Hof tegen de bijkluswet.

De afgelopen weken en maanden wordt het onderwerp steeds vaker en uit diverse hoeken aangekaart en intussen heeft nu ook de algemene media er een stevige kluif aan. Deze ochtend op Radio 1 was nog te horen hoe een zaakvoerder van een schildersbedrijf met eigen Vlaamse werknemers het steeds moeilijker heeft om op te boksen tegen goedkope werkkrachten uit het buitenland. Het is slechts een van de vele verhalen zucht Bouwunie: 'de situatie wordt stilaan onhoudbaar'.

In een officieel persbericht somt Bouwunie de maatregelen nog eens op waaronder een aantal verplichten zoals de werfmelding (checkin@work), de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen en de inhoudingsplicht. Veel, extra werk voor de reguliere Belgische bouwbedrijven, maar met weinig effect stelt Bouwunie vast.

Intussen heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer extra inspecteurs aangeworven om de sociale dumping aan te pakken. De Europese Commissie heeft de detacheringrichtlijn aangepast waardoor gedetacheerde werknemers evenveel loon en premies krijgen als hun niet-gedetacheerde, lokale collega’s. Maar ook met een gelijke beloning blijven gedetacheerde werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen goedkoper omdat ze daar lagere sociale zekerheidsbijdragen betalen.

De federale regering heeft ook beslist dat de bouw een lastenverlaging krijgt van 600 miljoen euro, in schijven, vanaf 1 januari 2018, maar geen enkel bouwbedrijf heeft daar al iets van gezien want de implementatie blijft uit, haalt Bouwunie de schouders op.

Tijd voor actie
Eerst en vooral moet de beloofde lastenverlaging nu eindelijk tastbaar worden en daarom stappen Bouwunie samen met Unizo en enkele andere beroepsfederaties naar het Grondwettelijk Hof. Bouwunie wil de detacheringstermijn inkorten en de Europese inningsregels van de sociale zekerheidsbijdragen aanpassen zodat het werkland de sociale zekerheidsbijdragen van de gedetacheerde werknemers moet of mag innen en doorstorten naar het land van herkomst. Dit vergemakkelijkt de controletaak van de inspectie, verzekert Bouwunie. Eveneens wenselijk: een databank waar bedrijven kunnen nagaan of een ander, buitenlands bedrijf in zijn thuisland in regel is met de wet- en regelgeving is welkom.

Een ware pest!
De bouwsector heeft zwaar te lijden onder de deloyale concurrentie roepen de federaties en unies in koor. Niet enkel van buitenlandse ondernemingen maar ook van bedrijven en personen die de regels aan hun laars lappen of personeel tewerkstellen aan dumpingprijzen. En evengoed van nieuwe fenomenen als bijklussers en zogenaamde vriendendiensten. Oneerlijke concurrentie – in al zijn vormen – is een ware pest besluiten diverse vakorganisaties. Sociale dumping en fraude moeten kortom strenger aangepakt worden. Wordt vervolgd.

Bron: Bouwunie

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders