Bouwen wordt fors duurder

Een doorsnee woning kan na 1 januari 2019 tot 15.600 euro meer kosten

Datum: 
26/11/2018

Bouwmaterialen worden traditioneel vanaf 1 januari duurder doch deze keer zitten er forse prijsstijgingen aan te komen.

Leveranciers kondigen nu al prijsstijgingen aan voor zowat alle materialen, stelt Bouwunie op basis van een rondvraag bij zijn leden-bouwbedrijven. Voor sommige materialen, zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf gaat het om forse verhogingen met 8 tot 15%.

Normaal gezien worden bouwmaterialen gemiddeld 3 tot 6% duurder maar dit jaar zijn er grote uitschieters bij: zand, granulaten, cement en dus ook beton en betonproducten worden vanaf 1 januari zelfs 10 tot 15% duurder. Ook de prijzen van afgeleide producten van oliebitumen, zoals asfalt en roofing, stijgen met 10%. De prijs van de verf stijgt met 8% en dat is ook uitzonderlijk.

Voor de oorzaken wijst Bouwunie naar de tekorten van bepaalde grondstoffen en de fors opgelopen transportkosten. Die grondstoftekorten zorgen ook voor langere levertermijnen.

Om een idee te geven wat de prijsstijgingen concreet betekenen, rekende Bouwunie voor dat de gemiddelde bouwkost met zo’n 4,54% duurder wordt. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. Dat betekent dat een doorsnee woning vanaf volgend jaar zo'n 15.600 euro duurder wordt.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders