Corona krijgt baksteensector niet klein

Baksteenfederatie schetst de cijfers

Datum: 
21/07/2021

2020 zou een veelbelovend jaar worden met mooie groeivooruitzichten voor de bouw, maar corona gooide roet in het eten. De economische activiteit van de bouwsector nam vorig jaar met 7,5% af, becijferde de Belgische Baksteenfederatie. Maar ondanks de crisis toonde de baksteensector zijn veerkracht; de totale baksteenproductie in België bedroeg 2.437.000 ton.

E.e.a. staat te lezen in een jaarverslag van de federatie. In dat verslag worden twee baksteensoorten onderscheiden: enerzijds baksteen voor gewoon metselwerk en anderzijds gevelbaksteen.

Baksteen voor gewoon metselwerk
Bakstenen voor “gewoon metselwerk” zijn volle bakstenen en geperforeerde bakstenen (snelbouw). Deze bakstenen worden gebruikt voor metselwerk van binnenmuren. De productie van baksteen voor gewoon metselwerk bedroeg 929.000 ton. Het betreft hier enkel de productie van geperforeerde bakstenen. Volle bakstenen werden in 2020 niet geproduceerd.

Gevelbaksteen
De totale productie van gevelbaksteen bedroeg 1.508.241 ton. De federatie maakt het onderscheid tussen twee types gevelbaksteen: strengpersgevelsteen en handvormgevelsteen. In 2020 werd 227.547 ton strengpersgevelsteen geproduceerd. De productiehoeveelheid handvormgevelsteen bedroeg 1.280.694 ton.

Baksteenstrips
In de sector is een uitgebreid gamma baksteenstrips ter beschikking, geproduceerd volgens verschillende productieprocessen. Deze baksteenstrips kennen hun toepassing in diverse concepten in nieuwbouw en in renovatie. De productie van baksteenstrips kende in 2020 een verdere groei tot 638.226 m².

Import en export
De uitvoer bedroeg 862.684 ton, wat 35% van de totale productie betekent. Het Verenigd Koninkrijk blijft het belangrijkste exportland. Andere belangrijke exportlanden zijn Nederland, Duitsland en Frankrijk. De uitvoercijfers worden samengesteld op basis van een rondvraag bij de leden.

De invoer bedroeg 206.377 ton; hiermee bedraagt de invoer 8,5 % van de Belgische productie.

Bron: Belgische Baksteenfederatie

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders