Icopal lanceert GROEN-2000

Nieuw systeem voor intensieve groendaken

Datum: 
22/05/2018

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met oneindig veel voordelen. Ook wie midden in de stad woont en weinig woonoppervlakte heeft, kan zo toch genieten van een eigen stukje groen.

Groendaken worden in twee categorieën opgedeeld. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag teelaarde, afgewerkt met allerlei soorten vegetatie bovenop een waterdichte dakbedekking. Voor de opbouw van een intensief groendak is er een dikkere laag teelaarde nodig waarop een breder scala aan planten kan groeien. Op deze daken worden vaak terrassen en paden gecombineerd met groene zones voor een heuse daktuin. Een extensief groendak daarentegen is niet bedoeld om te bewandelen.

Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar het dak moet voldoende draagkracht hebben. Het extensief groendaksysteem van Icopal is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelt Icopal het GROEN 2000-systeem en het ICOFLOR®-systeem.

Het GROEN 2000-systeem zorgt ervoor dat wortels van de planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen en er geen lekkage ontstaat. Met dit systeem op basis van elastomeerbitumen is het dak waterdicht én wortelwerend in één. Bovenop de GROEN 2000-afdichting, komt het ICOFLOR®-systeem met vegetatieplaat dat dient als bescherm-, filter-, en drainagelaag en een voedingsbodem en waterreservoir in één vormt. Deze plaat bezit alle belangrijke functies om de planten optimaal te laten groeien. Tussen de vegetatieplaat en de grondlaag komt een scheidingsvlies. Het substraat of de grondlaag zorgt voor een goed regenerende plantengroei. Hierop komt een mengsel van sedumscheuten, waaruit vetplanten ontstaan met dikke bladeren die het regenwater goed opslaan. Deze plantjes zijn bestand tegen rook- en uitlaatgassen, doorstaan vorst en hevige wind en vormen in korte tijd een mooi plantendeken in wisselende kleuren.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders