K-peil afgeschaft vanaf 1 januari 2018

S-peil wordt de nieuwe norm

Datum: 
08/11/2017

Vanaf 1 januari 2018 wordt het K-peil afgeschaft voor residentiële en niet-residentiële eenheden en vervangen door het S-peil.

Stapsgewijs oriënteren de EPB-eisen naar bijna-energieneutrale gebouwen, de norm vanaf 2021. Om de energievraag terug te dringen is een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil cruciaal. De Vlaamse overheid zal voor woongebouwen het huidige verplichte maximale K-peil en de maximaal toegelaten netto-energiebehoefte voor verwarming daarom vervangen door een peil voor de energie-efficiëntie van de gebouwschil, S-peil genoemd. Dit S-peil is bedoeld als een allesomvattende parameter die álle kwaliteiten van de gebouwschil gelijkwaardig evalueert. Deze nieuwe gebouwschilindicator (S31) wordt ingevoerd voor woongebouwen vanaf 1 januari 2018.

Niet onbelangrijk: de aanpassing is voorlopig enkel voor woningen in Vlaanderen van toepassing. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft momenteel geen plannen om een S-peil-eis in te voeren en het Waals gewest voorziet - volgens de huidige planning - een invoering van het S-peil in 2019.

Minister Tommelein: "Alles begint bij minder energie verbruiken. Als we onze energiedoelstellingen willen halen, is het belangrijk dat we de energie-efficiëntie van een woning juist kunnen meten. Met het vastleggen van een ambitieus schil-peil, willen we ervoor zorgen dat iedereen van bij het eerste ontwerp van een woning rekening houdt met de energiebalans."

Kritische kanttekening
Volgens architect.be vinden Bouwunie en Netwerk Architecten Vlaanderen de norm veel te streng. Beide organisaties vrezen dat nieuwbouwwoningen nog een stuk duurder zullen worden terwijl de bouwaanvragen nu reeds een pak lager liggen dan vorig jaar. Voor rijwoningen en appartementen is het halen van een S-peil van 31 aldus Bouwunie niet problematisch maar de kaarten liggen anders voor halfopen en open bebouwingen. Bouwunie houdt rekening met een meerkost van 2000 tot 5000 euro per woning.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders