Premie voor thuisbatterijen goedgekeurd

Premie van 250 euro per kilowattuur maar geplafonneerd op 3200 euro

Datum: 
19/05/2019

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

Hoe?
Stroom afkomstig van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Voor het gebruik van het net betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Wat(t) en hoeveel?
Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost.

Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”

Voorwaarden
De premie is enkel van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.

Het besluit is goedgekeurd door de regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving.

Bron: Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Premie voor thuisbatterijen goedgekeurd | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.