Prijsstijgingen PIR en PUR hoger dan verwacht

Vlaamse Confederatie Bouw vreest inkrimping personeelsbestand

Datum: 
05/07/2017

De prijsstijgingen en langere levertermijnen van PUR en PIR worden er niet beter op aldus een nieuwe enquête van de VCB. Naar verluidt liggen nog meer werven stil en dubbel zoveel bedrijven vrezen voor een inkrimping van het personeelsbestand. Zoals gevreesd lopen nu ook de levertermijnen op voor bepaalde alternatieve isolatiematerialen.

Volgens de rondvraag (eind juni) blijkt verder nog dat een derde van de bedrijven nu meer dan 25% extra moet betalen voor de genoemde isolatiematerialen. Bij de vorige enquête (eind april) moest nog maar 5% van de aannemers 25% extra betalen. Bovendien zou er geen verbetering merkbaar zijn in de leveringstermijnen. Sterker nog: verschillende aannemers kunnen geen verschil in levertermijn noteren omdat ze simpelweg geen PUR/PIR-isolatiemateriaal geleverd krijgen.

De enquête brengt ook aan het licht dat de extreme prijsstijgingen en de uitzonderlijk lange leveringstermijnen een grote invloed hebben op de werking van de bedrijven. Volgens de VCB vreest nu al 1 op 3 bedrijven voor een inkrimping van het personeelsbestand, tegenover 1 op 6 bedrijven eind april. Bovendien signaleert meer dan de helft van de respondenten dat er momenteel meer bouwplaatsen stilliggen dan in mei.

Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “Uiteraard zijn er alternatieve isolatiematerialen voor PUR en PIR beschikbaar, zoals cellenglas, glaswol, EPS, XPS, rotswol, kurk enz., maar vaak worden de te gebruiken materialen voorgeschreven in het bestek of is het technisch niet mogelijk om voor andere materialen dan PUR en PIR te kiezen. Daarbij komt dat fabrikanten van bepaalde andere isolatiematerialen aan aannemers lieten weten dat ook zij kampen met langere leveringstermijnen of zelfs de maximale productiecapaciteit bereikt hebben en dus de komende maanden evenmin kunnen leveren.”

De VCB hoopt op een omzendbrief van de Vlaams regering die de forse prijsstijgingen erkent en een herziening van de prijzen mogelijk maakt. Want volgens de enquête van eind juni blijkt dat 79% van de respondenten de prijsstijgingen voor PUR en PIR niet naar hun bestaande klanten heeft kunnen doorrekenen. Meer nog: volgens ruim 60% van de respondenten is isoleren met PUR en PIR een verlieslatende activiteit geworden. Intussen vraagt de VCB aan de Vlaamse regering om de overgangsmaatregel voor het fiscaal voordeel van dakisolatie te verlengen. December nadert namelijk snel en tegen dan moeten de beloofde isolatiewerken zijn uitgevoerd; daarna vervalt het fiscaal voordeel. 

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders