Renson gaat 'testen op mensen'

Concept Home is gesofisticeerd testcentrum vermomd als gezinswoning

Datum: 
21/09/2018

Renson opent diens Concept Home, een gezinswoning vol sensoren en uitgerust met drie verschillende ventilatiesystemen.

In eerste instantie moet de gezinswoning een testomgeving worden waarin apparatuur, producten en systemen geëvalueerd kunnen worden in een 'real life' omgeving. Doorgaans worden nieuwe producten louter in technische labo's aan allerhande testen en proeven onderworpen maar dé cruciale factor - de mens - wordt zelden in de testomgeving mee opgenomen. CEO Paul Renson liet er bij de opening van het Concept House afgelopen donderdag in Waregem dan ook geen enkele twijfel over bestaan: 'in dit huis zullen op termijn ook mensen wonen'.

Theorie en praktijk dichter bij elkaar brengen
Met het Concept Home wil de 'healthy spaces' specialist data verzamelen die nadien kunnen gebruikt worden voor onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technieken in het kader van energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen. Meer nog: de gezinswoning is ook een ‘experience center’ dat opengesteld wordt voor professionele klanten zoals architecten, installateurs, studiebureaus en andere belanghebbenden.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, die ter plaatse het obligate lint kwam doorknippen, is dan ook enthousiast: 'Ik juich toe dat bedrijven investeren in experimenten als deze om mee op zoek te gaan naar de meest energie-efficiënte technieken voor een gezond binnenklimaat. Deze woning zal nauwkeurige informatie opleveren rond hoe de gebruikte technologie op elkaar inwerkt. Zo kunnen theorie en praktijk meer op elkaar worden afgestemd. We moeten nu eenmaal efficiënter omspringen met energie, om onze Europese doelstellingen te halen maar ook om de energiefactuur betaalbaar te houden.'

Automatiseren voor je gezondheid
De gezinswoning combineert drie ventilatiesystemen die gemonitord en aangestuurd worden om te resulteren in een optimale luchtkwaliteit en binnentemperatuur. Daarvoor grijpt de fabrikant bewust niet naar koelinstallaties zoals aircosystemen maar vertrouwt het onder meer op slimme zonneweringen, natuurlijke ventilatie en recuperatiesystemen.

De luchtkwaliteit en klimaatregeling kan via een app gemonitord en eventueel bijgestuurd worden, gesteld dat een manuele ingreep nodig zou zijn. De app kan ook geïntegreerd worden in een (bestaande) domoticaomgeving.

Het huis: cijfers en feiten
Het Renson Concept Home in een notendop: (indicatief) S-peil: 28 / E-peil: 15 / Hernieuwbare technieken: E+ventilatiesysteem (recupereert de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht voor de productie van sanitair warm water en lage temperatuurverwarming), PV-panelen op het dak, klimaatcontrole dankzij buitenzonwering, luifel boven het raam, raamroosters voor intensieve ventilatie.

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders