Vlaming bouwt energiezuiniger dan verplicht is

Datum: 
16/02/2017

Nieuwbouwwoningen halen een gemiddeld E-peil van E39 en dat is 11 punten lager dan de huidige wettelijke norm (E50).

Vlaanderen hanteert sinds 2006 een EPB-beleid dat de energieprestatie en het binnenklimaat van nieuwe woningen reguleert. Om de twee jaar wordt de norm aangescherpt, om uiteindelijk in 2021 te eindigen bij de BEN-norm. BEN, voluit: Bijna Energie Neutraal, staat voor woningen met een E-peil van 30 of lager.

Sinds 2014 is het voor nieuwbouw ook verplicht om een aandeel hernieuwbare energie 'in huis' te hebben. Driekwart van de nieuwbouwwoningen heeft naar verluidt minstens een systeem van hernieuwbare energie geïnstalleerd. Het populairste zijn de zonnepanelen (41 procent), gevolgd door de zonneboiler (12 procent) en de warmtepomp (4 procent). Sommige woningen combineren verschillende vormen van hernieuwbare energie; 14 procent heeft zowel zonnepanelen als een warmtepomp.

Opvallende trend: de Vlaming vroeg in 2016 minder energiepremies aan dan in 2015, een daling van maar liefst 8 procent. De verklaring hiervoor is veelvoudig stelt het Vlaams Energieantschap (VEA): "In 2014, vlak voor de hervorming van het premiestelsel, was er een boost in de aanvragen. Het is dan ook logisch dat er daarna een afkoelingsperiode volgt."

Het VEA stelt ook vast dat de Vlaming op dit moment niet zo goed meer op de hoogte is van de energiepremies en hoe ze te verzilveren. "Het is absoluut de moeite dat de Vlaming informatie over mogelijke premies vraagt bij zijn netbeheerder of via zijn aannemer of architect. Wie voor energie-efficiëntie kiest, wordt daarvoor beloond door de Vlaamse overheid, maar beloont vooral zichzelf", besluit bevoegd Minister Tommelein.

Bron: Vlaams Energieagentschap (VEA)

Gerelateerde berichten

Vezelcementleien, al meer dan een eeuw tekenen ze ons architecturale landschap! Met Cedral leien kan je werkelijk alle kanten op!

Partners / Adverteerders