3D-geprinte Burj al-Hamam

Floriade Expo 2022 in Almere (NL) pakt uit met een uniek bouwwerk

Datum: 
02/05/2022

Een van de meest opvallende objecten op de Floriade Expo 2022 in Almere wordt gepresenteerd door Qatar.

Namelijk een 3D-geprinte moderne versie van de Burj al-Hamam. Deze 'duiventoren' is ontworpen door Dar & the Expo Pavillion groep en geprint door Saint-Gobain Weber Beamix in Eindhoven.

De 3D-geprinte Burj al-Hamam is een eerbetoon aan de traditioneel gebouwde duiventorens in Qatar en kenmerkt zich door zijn bijzondere, architectonische vorm. Tijdens het migratieseizoen biedt de toren onderdak aan meer dan duizend duiven. Tegelijkertijd zorgt het voor een ecologische manier van landbouw. Dankzij de slimme constructie kunnen de uitwerpselen van de duiven worden opgevangen en gebruikt als meststof voor de plaatselijke boerderijen. Bezoekers van de Floriade kunnen de 3D-geprinte structuur en constructie ook van binnen en van dichtbij bekijken. Aangezien veel wilde duiven inmiddels dankbaar gebruik maken van de toren, is toegang uiteraard geheel op eigen risico.

Baanbrekend ontwerp
De Burj al-Hamam is gebouwd zonder stalen wapening of gestort beton. De 3D-geprinte constructie biedt een geautomatiseerde manier om het ontwerp van de torens te bouwen. Om de CO2-voetafdruk verder te verkleinen, heeft Weber de energiebehoefte van het productieproces en de hoeveelheid materiaal aanzienlijk verminderd. Hierdoor is er tot 60% minder CO2 uitgestoten voor de torens dan bij de traditionele manier van bouwen. Op deze manier heeft de Weber Beamix Beton Print Fabriek de grenzen van het betonprinten nog verder verlegd.

Bron: 3D Weber

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders