De bouw gaat (versneld) digitaal

Gunstig neveneffect coronacrisis: versnelde digitalisering bouwbedrijven

Datum: 
17/09/2020

Covid-19 brengt niet alleen kommer en kwel maar zorgt er ook voor dat bedrijven versneld digitaliseren. Volgens Bouwunie geeft één bouwbedrijf op drie aan digitale stappen te hebben gezet naar aanleiding van de coronacrisis.

'De opgelegde maatregelen hebben vele bouwbedrijven gedwongen om versneld een digitalisering door te voeren in hun bedrijf', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. 'Een derde van de 375 bevraagde bedrijven heeft de voorbije maanden één of meer nieuwe digitale toepassingen ingevoerd. Opmerkelijk is de grote toename van online overleg. Niet alleen neemt het aantal interne online vergaderingen toe, ook offertes met de klant worden nu vaker via bijvoorbeeld Zoom of Skype besproken. Dit was vroeger voor velen ondenkbaar. Een andere tendens is de stijging van investeringen in nieuwe software of een optimalisatie van de mogelijke bestaande toepassingen. Denk aan de digitalisering van kostprijsberekening, het maken van offertes, de facturatie en betalingen. Voor de bedienden wordt thuiswerk waar mogelijk toegepast.'

Ook op de werven zelf zijn digitale toepassingen in opmars en raakt digitale aansturing meer en meer ingeburgerd, aldus Bouwunie. Zo worden bijvoorbeeld tablets gebruikt om online problemen te bespreken, dagelijks foto’s te verzamelen voor een online stand van zaken van de lopende werven, of om de  leveringsbonnen en documenten te digitaliseren.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders