Geen huurgeld meer bij slechte dakisolatie

Woningen van voor 2006 in het vizier van het Vlaams Gewest

Datum: 
25/04/2018

Verhuurders van woningen van voor 2006 moeten tegen 2020 aan de R-norm voldoen om niet ongeschikt verklaard te worden.

Het bericht staat in de Duurzaam Leven-gids van Netto (De Tijd) en waarschuwt eigenaars/verhuurders voor de consequenties als hun woningen en appartement qua dakisolatie niet zouden voldoen aan de R-norm voor dakisolatie (minstens 0,75 m2 K/W).

Woningen die vanaf 2020 worden verhuurd en niét aan de minimumnorm voldoen, kunnen gecontroleerd worden. Als niet aan de norm wordt voldaan, zal de controleur meteen 15 strafpunten toekennen en dat is voldoende om een woning ongeschikt te laten verklaren. Datzelfde geldt overigens ook voor appartementen, doch niet enkel voor de appartementen die direct onder het dak zijn gelegen. Bij woningen zijn het de huurders die een eventuele klacht kunnen indienen; bij appartementsgebouwen zullen de mede-eigenaars in samenspraak met de syndicus de kwestie op de agenda moeten plaatsen. Volgens Netto is voor de verbeteringswerken van dakwerken aan een appartementsgebouw een drievierdemeerderheid nodig. Het is onnodig om erop te wijzen dat dit in de praktijk wel eens lastig kan worden om driekwart van de mede-eigenaars te overtuigen, vooral diegenen waarvan de appartementen zich niét direct onder het dak bevinden.

Netto berekende ook wat de isolatie zou kunnen kosten en komt uit op een prijs - afhankelijk van diverse factoren - van 30 tot 60 euro voor het materiaal alleen. Geplaatst schommelt de kost tussen de 140 en 160 euro per vierkante meter. Daarbij wordt evenwel geen rekening gehouden met eventuele structurele dakwerken. Voor die bedragen kan je premies krijgen: tot 6 euro/m2 indien door een aannemer uitgevoerd, of 3 euro/m2 als je de werken zelf uitvoert. Ook netbeheerders kennen premies toe. Voor een overzicht van alle relevante premies, kun je op de Premiezoeker terecht.

Bron: Netto, De Tijd

 

 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders