Heksenjacht op schijnzelfstandigen

Bouwunie hekelt de heksenjacht op schijnzelfstandigen die enkel de Belgische zelfstandigen treft

Datum: 
04/06/2018

Extra inspecteurs om sociale dumping aan te pakken zijn welkom, maar Bouwunie hekelt de heksenjacht op Belgische zelfstandigen.

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer werft 49 extra inspecteurs aan. Het grootste deel van hen moet zich focussen op de bestrijding van de sociale dumping, de anderen onder andere op de aanpak van de schijnzelfstandigheid. Bouwunie is tevreden: oneerlijke concurrentie, in al zijn vormen, is een ware pest. Met name voor de bouwbedrijven die het spel wel eerlijk spelen.

Bouwunie verwelkomt ook het principe dat de sociale inspecteurs dag en nacht op sociale fraude en sociale dumping gaan controleren. “Wij hopen echt dat dit ook wil zeggen dat de sociale inspecteurs op zaterdagen, zondagen en feestdagen gaan controleren. Want buitenlandse aannemers die zich bezondigen aan sociale dumping, lappen de regels inzake arbeidsduur en arbeidsverboden lustig aan hun laars” zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Doch Bouwunie is ongerust over het feit dat er zo sterk wordt ingezet op de strijd tegen de schijnzelfstandigheid. De unie ontkent niet dat dit oneerlijke concurrentie is maar wijst erop dat hiermee enkel en vooral de Belgische zelfstandigen worden geviseerd, of beter gezegd de zelfstandigen die aan de Belgische sociale wetgeving zijn onderworpen.

De Belgische wet op de schijnzelfstandigheid is niet EU-proof, poneert Bouwunie verder nog: een zelfstandige uit een andere EU-lidstaat die hier de facto als schijnzelfstandige aan de slag is, kan zich gemakkelijk verschuilen achter de Europese regels van het vrij verkeer van diensten en personen. Hiertegen kan de Belgische inspectie weinig tot niets doen. Bouwunie hoopt dus dat de staatssecretaris en de Europese Commissie blijven inzetten op een betere gegevensuitwisseling en performante samenwerking tussen de administraties en inspectiediensten van de diverse landen van de Europese Unie. Enkel zo kunnen álle misbruiken, ook die van de buitenlandse zelfstandigen, effectief worden aangepakt.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders