Renovatie appartementen acuut

Inhaalbeweging is hoognodig stelt de Vlaamse Confederatie Bouw

Datum: 
07/03/2018

De energetische renovatie van appartementsblokken is een enorme uitdaging stelt de VCB dat meteen ook de knelpunten blootlegt.

Hoewel er ook bij oudere woningen nog een hele weg is af te leggen, beschikken die woningen steeds vaker over allerhande isolaties en hoogwaardig glas terwijl die in de helft van oudere appartementen ontbreken. De besluitvorming onder mede-eigenaars, de opdeling individuele versus gemene delen en de financieringsmechanismen vormen knelpunten stelt de VCB.

Volgens de laatste gegevens telt Vlaanderen 115.000 dergelijke gebouwen, goed voor 757.000 wooneenheden. Ongeveer de helft hiervan werd voor 1981 gebouwd waarvan 40 à 50% wacht op renovatie. Immers, tegen 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn en het ontbreken van dubbel glas kan vanaf 2023 aanleiding geven tot het ongeschikt verklaren van de woning of het appartement in kwestie.

Welke knelpunten?

Een eerder eenvoudige ingreep bij de renovatie van een individuele woning kan in mede-eigendom uitdraaien op een kluwen, met name een technisch, juridisch en financieel steekspel. Immers, een groep individuen moet beslissen over een gezamenlijke investering. Elk met zijn of haar financiële mogelijkheden, noden, te voorziene voordeel bij de renovatie enz. Een bijkomend heikel punt is de tweedeling eigenaar-verhuurder versus eigenaar-bewoner.

Een aangepast premiestelsel op maat van de complexiteit van mede-eigendom is nodig, alsook aangepaste en gestroomlijnde financierings- en beslissingsmechanismen voor de mede-eigenaars, stelt de VCB. Vandaag is er immers nog steeds een ¾ meerderheid nodig in de algemene vergadering van een residentie in mede-eigendom om een renovatie goedgekeurd te krijgen.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “De Vlaamse Confederatie Bouw beklemtoont dat voor een vlotte financiering de kredietverlener een goed beeld moet krijgen van de te verwachten energiebesparing en -winst van een energiezuinige renovatie en installatie van hernieuwbare energietechnieken in appartementen. De complexiteit van zo’n renovatieproject en de veelheid aan factoren waarmee rekening moet worden gehouden, maken de ervaring en professionalisme van een vakman onontbeerlijk."

Bron: VCB

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders