Renovatiepremie uitbreiden naar huurders?

CD&V wil ingrijpen in slechte staat van veel woningen

Datum: 
07/06/2017

1 miljoen Vlaamse woningen zijn van ontoereikende kwaliteit; 350.000 woningen vergen zelfs structurele ingrepen. Volgens CD&V blijkt bovendien uit het Grote Woononderzoek van 2013 dat bijna 64% van de Vlaamse woningen dateert van voor 1981. Waarop de partij zegt dat er dringend meer gerenoveerd moet worden.

Om de renovatiegraad in Vlaanderen te verhogen, bereidt CD&V een actieplan voor renovatie voor. Parlementsleden Valerie Taeldeman en An Christiaens dringen erop aan om de bestaande renovatiepremie uit te breiden naar verhuurders: “De private huurmarkt wordt meer dan ooit geconfronteerd met schaarste. 47% van de woningen is van ontoereikende kwaliteit. Hiermee worden vooral huurders met een laag inkomen getroffen. Door het openstellen van de renovatiepremie voor verhuurders kan, zeker in de laagste segmenten, geïnvesteerd worden in woonkwaliteit en energiezuinigheid. Om te vermijden dat die opwaardering leidt tot duurdere huurwoningen en woononzekerheid, stellen we een maximale huurprijs en een minimale verhuurperiode voor als voorwaarden voor het verkrijgen van de renovatiepremie. We leggen de laatste hand aan een conceptnota over dit voorstel.”

Vlaanderen lanceerde eerder al het Renovatiepact met o.a. uitgebreide aandacht voor de woningpas, het renovatieadvies en diverse ondersteuningsmaatregelen. Een goed begin aldus CD&V die er nu voor ijvert de renovatiepremie toegankelijk te maken voor verhuurders. Taeldeman: “We willen verhuurders actief stimuleren en hen ervan overtuigen dat de renovatie van hun woning een win-win is. Namelijk een toekomstgerichte opwaardering en instandhouding van hun woning enerzijds, meer comfort en lagere energiefacturen voor de huurder anderzijds, wat dan weer leidt tot stabielere huurinkomsten.”

Christiaens: “De huidige voorwaarden verbonden aan de renovatiepremie nemen we grotendeels over. Die vullen we aan met een maximale (ver)huurprijs en een minimale verhuurperiode zodat renovatie op de private huurmarkt de huurprijs niet opdrijft. Op die manier beschermen en verbeteren we het aanbod van woningen in de laagste prijscategorieën.”

Waar het geld vandaan moet komen, is onduidelijk. Het idee werd trouwens al eens eerder afgewezen. Valerie Taeldeman en An Christiaens zijn er echter van overtuigd dat een sterke private huurmarkt aan de basis ligt van kwaliteitsvol wonen. En iedereen in Vlaanderen moet kwaliteitsvol kunnen wonen klinkt het bij CD&V.

De huidige ramingen van Wonen Vlaanderen en de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) over een dergelijke uitbreiding liggen met 180 miljoen tot slechts 15 miljoen euro per jaar heel ver uit elkaar. Volgende stap: het ten gronde bespreken van de berekeningen in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement. Wordt vervolgd.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Renovatiepremie uitbreiden naar huurders? | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.