Veiligheidsvoorschriften massaal genegeerd

40% werknemers niét op de hoogte van de voorschriften

Datum: 
07/03/2018

Uit onderzoek blijkt dat slechts 60% van de ondervraagden op de werkvloer aangeeft op de hoogte te zijn van de voorschriften.

Stress en vermoeidheid, onderschatting van risico’s, risicogedrag en gebrek aan kennis en ervaring zijn de belangrijkste oorzaken voor ongevallen op de werkvloer stelt Manutan, leverancier van artikelen voor kantoor, magazijn, werkplaats en terrein. Uit eigen onderzoek* blijkt dat veel ongevallen voorkomen kunnen worden. Slechts 60% van de ondervraagden op de werkvloer geeft aan dat de veiligheidsvoorschiften goed worden uitgelegd aan het personeel of de werknemers. “Dat is veel te weinig en betekent dat ruim een derde van de medewerkers zonder goede voorlichting aan het werk wordt gezet”, stelt Jan Piet van Dijk, Operations Director Benelux bij Manutan.

Uit het onderzoek kwam naar tevens naar voor dat ongeveer 50% van de ondervraagden reeds bij een ongeval op de werkvloer (in de fabriek, de werkplaats of op een buitenlocatie) was betrokken. “Zorgen voor de juiste preventiemiddelen alléén is niet voldoende”, meent Jan Piet van Dijk: “Let erop dat de veiligheidsvoorschriften aan iedereen uitgelegd worden, ook aan tijdelijke krachten en anderstaligen.” Bij medewerkers die de taal niet goed machtig zijn, worden maar in 33% van de gevallen de voorschriften in de eigen taal uitgelegd. Kortom, de groep tijdelijke werknemers loopt door gebrek aan ervaring en te weinig uitleg meer kans om bij een ongeval betrokken te raken.

47% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het thema veiligheid. Manutan doet alvast een duit in het zakje middels hun nieuwe campagne (Manutan werk voor je: advies op maat over veiligheid).

Bron: Two Cents

* Onderzoek in opdracht van Manutan onder 836 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in België.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Veiligheidsvoorschriften massaal genegeerd | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.