Warmtepomp voor volledige wijk

Leuven pioniert met zogeheten 'koudenet'

Datum: 
02/12/2017

Een verwarmingsnet dat de restwarmte van nabijgelegen industrie gebruikt is niet nieuw maar dit 'koudenet' is een primeur.

Leuven pakt als eerste Vlaamse stad uit met een zogeheten 'koudenet' waarbij een volledige woonwijk verwarmd wordt met grondwater dat diep (70 meter) uit de grond wordt opgepompt en vervolgens via een warmtepomp wordt verwarmd en naar de huiskamers wordt gestuurd.

Vlaams minister Bart Tommelein, het Leuvense stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Resiterra gaven afgelopen week het startschot voor de eerste boringen van het koudenet.

Het gaat in de praktijk om een pilootproject in het Janseniushof (Leuven) waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen zijn betrokken. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnen afzienbare tijd op de nabijgelegen Hertogensite nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden, goed voor 500 aangesloten wooneenheden.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is opgetogen: “Dit project is absoluut een voorbeeld van hoe Vlaanderen innovatieve technieken kan gebruiken om de CO₂-uitstoot fors te reduceren. Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen.”

Carl Devlies, Schepen van Ruimtelijke Ordening: “Met ‘Leuven 2030’ werken we aan een stad zonder CO₂-uitstoot. Dit koudenet is alvast een mooi voorbeeld van hoe je op een milieuvriendelijke manier warmte kan opwekken zonder lokale CO₂-uitstoot. Als we dit straks ook kunnen toepassen op de Hertogensite, zal een groot deel van de Leuvense binnenstad op de meest ecologische manier van warmte voorzien worden." 

De ontwikkelingen kaderen in het 'Leuven 2030' verdrag dat door het Leuvense stadsbestuur werd opgesteld en als doel heeft om tegen 2030 als stad geen CO₂ meer uit te stoten.

Bron: Leuven 2030

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders