Wat verandert er in 2018?

Alle maatregelen op een rijtje

Datum: 
11/01/2018

Een nieuw jaar, een nieuwe resem regeltjes en normen; Coverr.be maakte een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden.

1. Het Omgevingsloket
Sinds 1 januari van dit jaar werkt elke gemeente in Vlaanderen met het loket voor omgevingsvergunningen, of kortweg het Omgevingsloket. Voortaan kunnen geen nieuwe aanvragen meer ingediend worden in het loket voor digitale bouwaanvragen. Wat dat concreet inhoudt, lees je hier. Meer info op www.omgevingsloketvlaanderen.be

2. S-peil vervangt K-peil
De Vlaamse overheid vervangt voor nieuwe woongebouwen het huidige verplichte maximale K-peil en de maximaal toegelaten netto-energiebehoefte voor verwarming door een peil voor de energie-efficiëntie van de gebouwschil. Dit S-peil of ‘schilpeil’ is bedoeld als een allesomvattende parameter die álle kwaliteiten van de gebouwschil gelijkwaardig evalueert. Deze gebouwschilindicator voor nieuwe woongebouwen is sinds 1 januari in voege. De S-peileis start met S31 voor bouwaanvragen (sinds 1 januari 2018) en voor bouwaanvragen vanaf 2021 wordt de S-peileis S28. Meer informatie verneem je hier.

3. De woningpas
De Vlaamse regering voert in de loop van dit jaar de Woningpas in, een digitaal paspoort voor elke woning met daarin alle data en attesten en in 2019 krijgt het Energie Prestatie Certificaat een nieuw kleedje. Het EPC+ geeft meer informatie over hoe je je woning energiezuiniger maakt, wat dat kost en welk energielabel de woning krijgt na een bepaalde investering. Meer details over de Woningpas vind je op de site van mijn EPB.be en in dit persbericht van de bevoegde Vlaamse ministers.

4. Premie na-isolatie spouwmuur zakt
De energiepremies voor 2018 blijven nagenoeg identiek als die in 2017. Er is één belangrijke wijziging: de premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 euro per m² naar 5 euro per m² voor eindfacturen vanaf 2018. Alle andere energiepremies blijven ongewijzigd.

5. Vlaamse Energielening
Niet nieuw maar de tijd dringt. Je kan namelijk maar tot eind dit jaar gebruik maken van deze lening. Vanaf 2019 geldt deze maatregel enkel nog voor sociale doelgroepen en verenigingen. Ter herhaling: sinds 1 oktober 2017 kan je voor specifieke energiebesparend werken 15.000 euro lenen aan rentevoet van slechts 2%. Meer hierover lees je hier.

 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Wat verandert er in 2018? | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.