Wienerberger Brick Award 2018         

8ste editie gedomineerd door Europese projecten

Datum: 
29/05/2018

De jaarlijkse Wienerberger Brick Award bekroont onder meer een werk op Belgische bodem: Westkaai Torens 5 & 6 in Antwerpen.

De awarduitreiking, waaraan een prijzenpot van 34.000 euro is verbonden, is bedoeld om zowel architecten als mensen te inspireren, om ontwerpconcepten te delen en nieuwe manieren te verkennen om bouwideeën te realiseren.

Wienerberger reikte deze internationaal gerenommeerde prijs voor de achtste keer uit. Er werden bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend, met dit jaar een bijzonder sterke Europese focus.

"De projecten die dit jaar werden ingediend, imponeerden de jury met innovatieve spirit en kwaliteit. Ze vertegenwoordigen gewaagde en creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte woonruimtes. Maar wel altijd rekening houdend met het belangrijkste referentiepunt binnen de architectuur – het individu. Bij het creëren van nieuwe woonruimtes moet de primaire focus liggen op de mens en zijn behoeften. We zijn trots dat zoveel innovatieve stedelijke projecten voldoen aan de huidige maatschappelijke uitdagingen door het gebruik van natuurlijke keramische bouwmaterialen, om zo een betaalbare leefomgeving van hoogwaardige kwaliteit te creëren", aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.

Er werden prijzen uitgedeeld in de volgende categorieën:
- Zich thuis voelen
- Samen leven 
- Samen werken
- Publieke ruimtes delen
- Bouwen ‘outside the box’

Dit jaar kregen twee projecten de Grand Prize toegekend: Westkaai Torens 5 & 6 in Antwerpen en de uitbreiding van het Kunstmuseum Basel in Zwitserland

Westkaai Torens 5 & 6 is een realisatie van Tony Fretton Architects in samenwerking met De Architecten NV. De torens maken deel uit van een groter woonproject binnen een nieuw ontwikkelde wijk met gemengd gebruik. Dankzij het metselwerk wordt een algemene monumentale expressie gecombineerd met een individuele façade. Het project is eveneens de winnaar in de categorie “Samen leven”.

De tweede Grand Prize winnaar betreft het Kunstmuseum Basel, een ontwerp van de Zwitsers Christ & Gantenbein dat goed bij het bestaande beschermde gebouw past. De solitaire grijze bakstenenstructuur is via een ondergrondse hal verbonden met het hoofdgebouw. LED-lichten zijn geïntegreerd in de reliëfachtige groeven van gegoten bakstenen in de gevel – hiermee worden voorbijgangers geïnformeerd over actuele tentoonstellingen. Bovendien is dit project ook als winnaar uit de bus gekomen in de categorie “Publieke ruimtes delen”.

In de categorie “Zich thuis voelen” wist Atlas House door Monadnock, Nederland, de jury het meest te imponeren. Deze privé-woonruimte die op drie verdiepingen op een klein perceel is georganiseerd, is een goed antwoord om te laten zien hoe particuliere kwaliteitswoningen kleinschalig kunnen worden gebouwd. Het metselwerk aan zowel de binnen- als de buitenzijde is zeer gedetailleerd en past perfect bij het huis.

Terra Cotta Studio door Tropical Space is de werk- en woonplek van een beroemde keramiekkunstenaar in Vietnam. Deze categoriewinnaar van “Samen werken” is een bakstenen kubus aan de voet van een rivier, waarbij bamboeplanken het kunstwerk beschermen tegen incidentele overstromingen. De ongebruikelijke perforatie van de gevel trekt op het eerste gezicht al de aandacht en laat de wind door om de werkruimte op natuurlijke wijze te koelen. Het gebouw combineert een werkende productie met huiselijkheid.

De Prijswinnaar in de categorie “Bouwen ‘outside the box’” is de Värtan Bioenergy CHP Plant door U.D. Urban Design & Gottlieb Paludan Architects, gelegen in Stockholm. Het omvat ‘s werelds grootste stedelijke biobrandstofcentrale en levert een significante bijdrage aan de reductie van de CO2-voetafdruk van de stad. Het bovengrondse deel van de centrale is bekleed met een gebogen gevel van verticale keramische elementen.

Behalve deze 5 laureaten werden er ook ‘special prizes’ uitgedeeld. Meer informatie hierover vind je op de website van Wienerberger

 

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders