Architecten niet opgezet met S31

S-peil lager dan verwacht, rijkelijk laat aangekondigd en meteen in voege

Datum: 
12/12/2017

Het nieuwe S-peil is bekend maar die is niet alleen lager dan eerst werd aangenomen maar wordt ook quasi meteen ingevoerd. Een aantal sectororganisaties vindt dit te snel en komt zelf met een vijfpuntenplan.

De algemene klacht is dat de eis te laat werd gecommuniceerd en te vroeg wordt ingevoerd. De nieuwe eis geldt namelijk al voor residentiële bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018. NAV, VCB en Bouwunie klaagt over de hinder dat zulks met zich meebrengt. De sectororganisaties stellen in een reactie een vijfpuntenplan voor dat moet resultereren in een pragmatischer, flexibeler en vooral betaalbaarbaarder EPB-beleid. Het plan wordt onderschreven door maar liefst 1300 bouwprofessionals waaronder maar liefst 1000 architecten.

Dit zijn de krachtlijnen van het vijfpuntenplan:

1. Zorg voor een tijdige communicatie zodat alle stakeholders zich kunnen voorbereiden. Het zal zorgen voor een betere implementatie en een groter draagvlak.
2. Woonkwaliteit is meer dan energie. Het energiebeleid moet daarom ook nog voldoende ruimte laten voor andere invalshoeken zoals voldoende daglicht, een intelligente ruimte-indeling, functionaliteit en duurzaamheid in de brede betekenis.
3. Laat bouwheren voldoende keuze voor de manier waarop ze duurzaam willen bouwen. Alles in de schil investeren laat geen keuze meer om te investeren in bijvoorbeeld hernieuwbare energie of een huis in de stad, nabij alle voorzieningen.
4. Leg de focus op de reductie van CO2-uitstoot. Het klimaatbeleid reduceren tot een louter energetisch gegeven, geënt op een gebouw, gaat voorbij aan de basis: het reduceren van de CO2-uitstoot. Gebouwen zijn daarin een belangrijk maar zeker niet het enige element.
5. Degelijke en betaalbare nieuwbouw moet een zaak van ons allemaal blijven. Nieuwbouw - of sloop en heropbouw voor bestaande woningen - moeten voor iedereen haalbaar blijven en niet alleen voor kapitaalkrachtige bouwheren.

Bron: NAV

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders