Bitumen reïncarneert als Citumen

Na circulair hout en beton is er nu ook circulair bitumen

Datum: 
05/11/2018

New Horizon, voorloper inzake circulair bouwen en slopen, introduceert met Citumen de circulaire bitumen dakbaan.

Bitumen dakbanen worden gebruikt als dakbedekking voor overwegend platte daken en nemen ruim 70% van deze markt in beslag. Na de succesvolle lancering van onder meer circulair hout uit Urban Mining met Stiho, gips met Knauf, en beton met De Rutte Groep lanceert New Horizon nu Citumen.

Michel Baars, oprichter en eigenaar van New Horizon, stortte zich drie jaar geleden op circulair bouwen. Hij had te vaak een ‘mismatch’ gezien tussen bouwmateriaal dat vrijkomt bij renovatie en sloop, en hoe weinig daarvan daadwerkelijk gebruik wordt in nieuwe gebouwen. Baars ziet de bebouwde omgeving echter als een rijke grondstoffenvoorraad: 'We zijn dan ook trots op de introductie van Citumen. Dit is opnieuw een belangrijke doorbraak in een conservatieve sector. Voorheen werd het dak van een gebouw ruw gesloopt en als afval afgevoerd. Wij ontmantelen het dak, waarbij de toplaag en tweede laag uit bitumen dakbedekking bestaat. Dit materiaal kan nu worden verwerkt in nieuwe dakbanen.'

New Horizon sloeg bij de ontwikkeling van Citumen de handen ineen met partners Icopal en ZND Nedicom. Icopal is verantwoordelijk voor de productie; ZND maakt met de dakbanen nieuwe daken.

Cor den Hartog, sales director van Icopal: “New Horizon levert ons de bitumen dakbanen van ontmantelde daken. Wij smelten deze delen in onze unieke bitumenrecyclingmachine, om het vloeibare bitumen vervolgens toe te kunnen voegen aan het productieproces van nieuwe dakbanen. Bij een stabiele productie verwachten we komend jaar ongeveer 1 miljoen m2 Citumen te kunnen produceren. Het is daarnaast onze doelstelling om de productie te optimaliseren, meer dakafval te verwerken en de circulaire bitumen ook te verwerken in onderlagen waardoor we tot wel 1.500 ton CO2 kunnen besparen.

Media

Trefwoorden: 
roofing
bitumen
Plat dak
Icopal

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders