EU bijna rond met detacheringsregels

Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek vanaf dag 1

Datum: 
23/10/2017
Foto: FaceMePLS

Gedetacheerde werknemers moeten evenveel loon/premies krijgen als hun niet-gedetacheerde collega’s. En een detachering mag maximaal 24 maanden duren. Dat staat in een rapport dat vorige week werd goedgekeurd in de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement. Aan de basis ligt een voorstel van Europees commissaris Marianne Thyssen die al langer ambieert om de misstanden rond gedetacheerde werknemers de wereld uit te helpen.

De huidige toestand: bedrijven die in een ander EU-land opdrachten uitvoeren met hun eigen personeel moeten nu het minimumloon betalen van het land waar ze werken.

In de toekomst: buitenlandse gedetacheerde werknemers moeten hetzelfde loon krijgen als lokale werknemers. Dat is inclusief CAO-voordelen en zonder aftrek van onkosten voor overnachting, transport, voeding en materieel.

Bouwunie toont zich tevreden want de concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht de Vlaamse bouwsector en die situatie is nefast voor de Belgische werlgelegenheid. Gelijk loon voor gelijk werk is eerlijk en rechtvaardig en voor Bouwunie het absolute minimum want ook met een gelijke beloning blijven gedetacheerde werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen goedkoper omdat ze daar lagere sociale zekerheidsbijdragen betalen. Bouwunie stelde daarom al eerder voor om ook de Europese inningsregels van de sociale zekerheidsbijdragen aan te passen. Als het gastland de sociale zekerheidsbijdragen van de gedetacheerde werknemers zou innen en verrekenen met het land van herkomst, dan zou ook dit verschil verdwijnen. 

De aanpassing van de detacheringsregels is echter nog niet in kannen en kruiken. De plenaire vergadering van het Europees Parlement stemt op 26 oktober over de tekst. En nadien moet er een akkoord worden bereikt met de EU-lidstaten die tot dusver nog geen compromis hebben bereikt. Wordt vervolgd.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders