Gent-Sint-Pieters: derde keer, goede keer?

Budget en esthetiek eindelijk verzoend?

Datum: 
24/01/2020

Het lijkt er sterk op dat de vernieuwde plannen voor het NMBS-station Gent-Sint-Pieters - eindelijk - de laatste fase inluiden.

Ter memorie: de einddatum van het stationsproject werd al een paar keren opgeschoven. Bij de start van de werken in 2010 leek 2020 haalbaar maar zowel in 2012 en 2014 werd de termijn telkens met 2 jaar verlengd. In 2018 moest de NMBS besparen en werd een er een 'light versie' voorgesteld. Nieuwe einddatum: 2017. Maar los daarvan was niet iedereen enthousiast over die nieuwe plannen.

Nu heerst er naar verluidt wél enthousiasme, zowel bij de NMBS als de stad Gent. De NMBS heeft namelijk samen met de Gentse stadsbouwmeester en een aantal stadsdiensten gezocht naar een functionele, mooie en betaalbare oplossing voor het dak van het station. Dit heeft naar eigen zeggen geleid tot een kostenefficiënt ontwerp met een nieuwe hoge dakstructuur die architecturaal aansluit bij de reeds gebouwde overkapping. Met deze volwaardige overkapping wordt het comfort van de reizigers in alle weersomstandigheden opnieuw gegarandeerd, stelt de NMBS. Bovendien zullen op het nieuwe dak zonnepanelen worden geplaatst, klinkt het bij de stad Gent.

Fietsenstallingen
Door het beter benutten van de beschikbare ruimte en door meer gebruik te maken van etagerekken kan de voorziene capaciteit opgetrokken worden van 13.500 naar 17.000 fietsplaatsen. Het station Gent-Sint-Pieters krijgt daarmee de grootste overdekte fietsenstalling van Europa.

Reizigerstunnel
Het tramstation en het busstation worden gerealiseerd zoals oorspronkelijk gepland. De voorziene reizigerstunnel onder het tramstation wordt evenwel geschrapt. In overleg met De Lijn wordt een plan uitgewerkt zodat reizigers de tramsporen bovengronds op een veilige manier kunnen kruisen.

Streefdatum einde werken: 2027
Alle projectpartners staan nu achter de vooropgestelde wijzigingen aan het ontwerp. Ze stellen alles in het werk om voor de zomer 2020 de nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen. Daarna volgt het openbaar onderzoek. Eenmaal de aannemer is aangesteld, volgt nog een studiefase. De opstart van de werken wordt voorzien na de zomer van 2021. De streefdatum voor het einde van de werken blijft eind 2027. Wordt ongetwijfdeld vervolgd.

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Gent-Sint-Pieters: derde keer, goede keer? | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.