Veel regen is goed nieuws voor Sita

Datum: 
08/06/2018

Het water valt momenteel met bakken uit de hemel en daar spint Sita-Bauelemente, met een vestiging in België, garen bij.

De Duitse fabrikant van de herkenbare gele dakkolken heeft het al vaker tussen neus en lippen gepreveld: dergelijke weersomstandigheden zullen nu en in de toekomst meer de regel dan uitzonderlijk zijn.

In Duitsland zijn de dakkolken al jaren een begrip. Met hun robuuste, geïsoleerde uitvoering, hun aangepaste aansluitslabbe, hun aansluiting zowel op dakdichting als op dampscherm en hun grote afvoercapaciteit vormen ze naar eigen zeggen zowat het beste wat er op de markt te vinden is als het op regenwaterafvoer aankomt.

Al ruim twee jaar biedt Sita rechtstreeks en met eigen mensen ondersteuning voor de Belgische markt. En dat begin je nu ook op steeds meer daken te merken, zegt Geert Debruyne, Country Manager Belgium Sita Bauelemente GmbH: “Dat is onder andere te danken aan de immense afvoercapaciteit. Stel, we hebben een dak van 1.000 m2. Met onze Belgische regenintensiteit dient daar per seconde 50 liter hemelwaterafvoer afgevoerd te worden. De SitaStandard met DN125 heeft een afvoercapaciteit tot 15,8 liter per seconde, waardoor de volledige regenwaterproductie van dit dak met amper 3 dakkolken kan afgevoerd worden. En dat in een gewone, gravitaire uitvoering!”

Volgens Geert Debruyne hebben industriebouwers de voordelen al lang ontdekt: minder dakkolken betekent immers minder regenafvoerbuizen en minder ondergrondse aansluitingen. De zeer beperkte meerkost van de kwalitatieve dakkolken wordt meer dan gecompenseerd door de besparingen die gerealiseerd worden in de rest van het afvoersysteem, benadrukt Debruyne. 

In eigen land werden al een aantal mooie referenties gerealiseerd met industriebouwers Willy Naessens, Valcke en Myldes. Debruyne noemt er een paar bij naam: “Het Lidl-verdeelcentrum in Marche-en-Famenne en de uitbreiding in Gullegem, de Mercedes-garage in Ieper en de nieuwe BMW-vestiging in Roeselare.”

Ook in de appartementsbouw is Sita aan een gestage opmars bezig vervolgt hij: “Daar komen we vooral de balkonafvoer SitaCompact tegen. Ook hier speelt de afvoercapaciteit een belangrijke rol: de kleine kolk (beschikbaar in DN50 en DN70) slaagt erin om tot 10 liter hemelwater per seconde af te voeren. Dat betekent dat je tot 200 m2 dak kunt aansluiten op één enkele terraskolk. Belangrijke realisaties zijn hier onder andere de projecten Sterea in Sterrebeek en Meadow in Herent, beiden van aannemer Vanhout uit Geel.”

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders