Dossier: trends in gevelbekleding
Esthetiek en technologie gaan hand in hand
De tijd dat je bij ons grosso modo twee types woningen had – moderne en klassieke – ligt ver achter ons. Het is een beetje kort door de bocht, maar Vlaanderen leek op een bepaald moment tijdens de 20ste eeuw voornamelijk te zijn opgetrokken uit metselwerk of sierpleister. Anno 2018 ziet het landschap er letterlijk helemaal anders uit.
Wie nieuw bouwt of renoveert, heeft tegenwoordig diverse mogelijkheden en materialen ter beschikking voor de gevelafwerking. Met de snelle opeenvolging van normeringen en meer concreet de gloednieuwe S-peileis, is het meer dan ooit zaak om materialen en technieken te hanteren die de energievraag effectief kunnen terugdringen. Anders gezegd: de gebouwschil is dé cruciale factor in het streven naar (bijna) energieneutrale gebouwen, zowel voor residentiële als niet-residentiële toepassingen.
Terwijl de eisen steeds stringenter worden, evolueren ook de bouwmaterialen gestaag. Metselwerk en sierpleister – voor alle duidelijkheid – zijn absoluut niet out maar surfen mee op de golf van de technische ontwikkelingen. Feit is evenwel dat de genoemde technieken en producten het gezelschap hebben gekregen van een hoop andere materialen en bouwtechnieken waarmee de architectonische mogelijkheden exponentieel zijn toegenomen. We schetsen hieronder de voornaamste gevelbekledingsmaterialen en selecteerden een paar inspirerende projecten.
Gevelpanelen in diverse uitvoeringen
De kloof tussen architecten en fabrikanten van innoverende gevelbekleding wordt steeds kleiner en hier en daar komen kruisbestuivingen tot stand. Op die manier ontstaan nieuwe producten met sterke architectonische eigenschappen. Zoals de hoogtechnologische gevelpanelen en -planken van pionier en innovator Trespa. In het project hieronder werd gebruik gemaakt van de Trespa Meteon Lumen Diffuse panelen.
Foto's: Trespa
Architect Christophe Sechehaye: “We hebben het uiterst matte Meteon Lumen Diffuse voor de gevel geselecteerd omdat we de doos er echt wilden laten uitspringen en subtiel de aandacht wilden vangen van mensen die langs lopen. Het product is specifiek ontworpen om het zonlicht te weerkaatsen en tegelijkertijd wat licht te absorberen en de indruk van verschillende kleurvariaties te wekken.
Opvallend binnen dit marktsegment is de gestage uitbreiding van de gamma’s die de fabrikanten aanbieden. Er is voor elk wat wils: vlak of gestructureerd oppervlak, mat, blinkend, ral-kleur of natuurlijke look, tot zelfs geprinte platen op maat van de klant.
Deze trend is ook merkbaar bij Eternit, één van de belangrijkste Belgische fabrikanten van leien en gevelpanelen. Naast hun alom bekende (gevel)leien, zorgen de Equitone gevelpanelen voor een interessant alternatief. In het sterk gelijnde project hieronder werd gebruik gemaakt van de panelen uit het linea-gamma. De prominente groeven van deze panelen zorgen voor een bijkomende dimensie terwijl licht en schaduw verantwoordelijk zijn voor de dynamische uitstraling.
Foto's: Eternit
Isolerende steenstrips en kleipannen
Wienerberger hoeven we als fabrikant van gevelstenen niet voor te stellen, maar daarnaast ontwikkelt en fabriceert het ook steenstrips (dunnere versie van de bakstenen) en keramische gevelbekleding.
Check Façabrick, een totaaloplossing met steenstrips voor het tegelijkertijd isoleren en renoveren van gevels. De combinatie bestaat uit een isolatieplaat, een wapeningsnet met mortellaag en de steenstrip als buitenste schil. Je vindt alle voordelen en technische details hier.
Foto's: Terca
Wie wil na-isoleren, kan bestaande gevels afwerken met kleipannen. De kleidakpannen vormen de buitenschil, die door een verluchte spouw gescheiden is van de isolatie. Zelf dragen ze niet bij tot een betere isolatiewaarde van de woning, maar door de opbouw van de constructie bestaat de vrijheid om zelf de isolatiedikte te bepalen. Voordeel: je kan een uitstekende thermische isolatie bekomen zonder een extra fundering te hoeven voorzien.
Foto's: Koramic
Hout, een vaste waarde
Bouwheren die een warme look voor hun gevel ambiëren, kunnen zich beroepen op de natuurlijke karakteristieken van hout. De mogelijkheden zijn legio: allerhande houtsoorten van verschillende breedtes en diktes, met open of gesloten bekledingen, horizontaal of verticaal... Het vaakst worden ceder, padouk, thermisch essen, meranti en afrormosia gebruikt. Relatief nieuw is het gebruik van zwarthout.
Uiteraard is voor de implementatie van hout een onderconstructie noodzakelijk voor onder meer het vochtscherm en de nodige isolatie. Ideaal voor renovatie maar uiteraard ook geschikt voor nieuwbouw. Hieronder een paar aanlokkelijke realisaties met de gevelproducten van Woodstoxx.
Foto's: Woodstoxx
ÉÉn met de natuur
Groene gevels zijn in opmars, lees: populair, en bieden vele (ecologische) voordelen. In dit artikel hebben we de pluspunten voor jou opgelijst. Voor de realisatie van een groene gevel klop je aan bij een specialist ter zake. Wij gingen eens grasduinen in de relaties van Sempergreen, een bedrijf dat al sinds de oprichting in 1996 duurzame producten ontwikkelt. In beeld hieronder een paar projecten die gerealiseerd werden met hun SemperGreenwall, een modulair gevelsysteem.
Foto's: Sempergreen
Onderhoud? Tijdens de installatie wordt de zogeheten SemperGreenwall voorzien van een volautomatisch irrigatiesysteem en sensoren. Het toedienen van het benodigde water en voedingsstoffen worden op die manier 24/7 gemonitord. Je kunt zelfs via het internet de instellingen op afstand bijsturen. Op die manier ziet de groene gevel er het ganse jaar door piekfijn uit. SemperGreen biedt trouwens ook oplossingen voor groene binnenmuren.
Monumentale glaspartijen
Een huis integraal uit glas is misschien nu nog ondenkbaar maar in de niet-residentiële sector wordt het materiaal al op grote schaal toegepast. Het is overigens onder impuls van architecten dat de glastechnologie an sich aan hoog tempo evolueert. Nemen we als voorbeeld de herkenbare Apple Stores die doorgaans quasi integraal zijn opgetrokken uit glas. Dat soort constructies heeft rechtstreeks de aanleiding gegeven voor de ontwikkeling van onder meer nieuwe verbindingstechnieken. De foto hieronder spreekt boekdelen maar besef evenwel dat je met dergelijke monumentale glaspartijen het gewenste S-peil niét haalt.
Foto: Apple
Nog meer inspiratie nodig?
Behalve de in dit dossier opgesomde materialen, zijn er nog andere alternatieven waarmee je zowel je gevel als je dak kunt bekleden: kunststof, riet, zink, koper, gecoat staal, aluminium en nog veel meer. In dit dossier vind je gegarandeerd een pak bijkomende inspiratie. Succes!
Media
De Koramic Bellus van Wienerberger is de lichtste en dunste keramische lei die momenteel op de Belgische markt verkrijgbaar is.
Wie snel en efficiënt gevel en/of dak wil isoleren, heeft aan Isotherm MURO een product dat snel en eenvoudig kan ingezet worden.