MUNCH gehuld in aluminium
Skyline van Oslo hertekend door Estudio Herreros

MUNCH transformeert de skyline van Oslo, maar buigt respectvol naar de stad die het omringt, claimen de architecten.
Edvard Munch gaat over het niet aanvaarden van conventionele regels, over vechten tegen de oppositie, over nooit opgeven. De analogie is duidelijk: het gebouw staat er, het heeft een krachtige aanwezigheid en het maakt deel uit van de stad. Het lijkt te zeggen: 'Oké, hier ben ik. Ik draag de erfenis van de belangrijkste kunstenaar in de geschiedenis van Noorwegen en ik staar gebiologeerd naar Oslo en de fjord omdat het de stad en haar collectieve dromen zijn die mij hebben gebouwd.'
Deze woorden werden uitgesproken door Juan Herreros, stichtend partner van het Spaanse architectuurbureau Estudio Herreros. Samen met zijn partner Jens Richter heeft hij MUNCH in Bjørvika ontworpen. De eerste steen voor het nieuwe museum werd gelegd in de herfst van 2016, na een lang en verhit debat over zowel het ontwerp als de locatie.
Een verticaal museum
Het winnende architecturale voorstel van Herreros is gebaseerd op het idee van een torenvormig museum, waarin de belangrijkste functies verticaal georganiseerd zijn. De toren is 60 meter hoog, bekleed met gerecycleerde, geperforeerde aluminiumpanelen die in verschillende mate doorschijnend zijn, en met zijn opvallend overhellende bovendeel is hij van alle kanten een duidelijk herkenningspunt. Het grote aantal galerieruimten, verdeeld over een nog groter aantal verdiepingen, maakt grote variaties in plafondhoogten en ruimtelijke afmetingen mogelijk, zodat optimale ruimten kunnen worden toegewezen voor zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen.
De bedoeling van de architecten is dat bezoekers niet alleen de kunstwerken ontdekken, maar ook Oslo en zijn geschiedenis.
De structuur met zijn twee zones is voorzien van luchtsluizen om de temperatuur en de vochtigheid te regelen op de overgangspunten tussen de dynamische en de statische zones. Deze systemen maken het gebruik van energiebesparende, natuurlijke ventilatie in de dynamische zone mogelijk. Bovendien voorkomt de gesloten oostgevel overmatige verwarming in de zomer. Over het geheel genomen zijn zeer veel van de architectonische keuzes bepaald door het klimaat.
Klaar voor de toekomst
MUNCH is een prestigieus project voor de stad Oslo en is gepland volgens de criteria van FutureBuilt. Dergelijke gebouwen moeten hun broeikasgasemissies ten minste halveren in vergelijking met conventionele moderne gebouwen op het vlak van transport, energieverbruik en materiaalkeuze.
MUNCH is gebouwd met koolstofarm beton en gerecycleerd staal, en de dragende structuur is ontworpen met een technische levensduur van 200 jaar. Bovendien voldoet het gebouw aan de normen voor passief bouwen. Dat wil zeggen dat het energieverbruik wordt beperkt met behulp van passieve maatregelen zoals extra warmteterugwinning, extreem goed geïsoleerde ramen en uitstekende isolatie. De golvende aluminium panelen schermen het zonlicht doeltreffend af en weerkaatsen en breken het zonlicht af om te grote temperatuurschommelingen te voorkomen.