Afbouw stookolieketels, deel twee

Aardgasnet in de straat? Stookolieketel niet meer vervangbaar vanaf 2021

Datum: 
01/10/2019

Na het mislukte verbod op de verkoop van stookolieketels vorig jaar onderneemt de regering een tweede poging.

Ter memorie: vorig jaar onstond er nogal wat tumult na de aankondiging van de Vlaamse regering om de verkoop van stookolieketels abrupt te gaan verbieden. Na hevig protest kwam de regering op zijn woorden terug. Maar intussen werd er bij wijze van 'tweede poging' een nieuwe maatregel in het regeerakkoord gesmokkeld.

Volgens die nieuwe maatregel kunnen stookolieketels na 2021 niet meer vervangen worden als er op dat moment aardgas beschikbaar is in de straat waar de stookolieketel aanwezig is. Brafco, de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars, is opnieuw in opperste staat van verontwaardiging en laat onomwonden weten dat dit herverpakte verbod onverantwoord en discrimerend is en het milieu zeker niet ten goede komt. Hun integrale reactie en alternatieve voorstellen kun je er hier rustig op nalezen.

Opmerkelijk is dat Brafco ijvert om de vervanging van stookolieketels net te stimuleren. Op die manier zouden - volgens Brafco - energieverslindende installaties kunnen vervangen worden door energie-efficiëntere modellen. Brafco heeft zich voorgenomen om met alle mogelijke middelen tegengas te geven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders