Arbeidsongevallen in dalende lijn

Arbeidsongevallen met arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald op 5 jaar

Datum: 
28/04/2021

Tussen 2014 en 2019 is het aantal arbeidsongevallen in de bouw met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald.

Opmerklijk want in alle sectoren zijn tijdens diezelfde periode hetzelfde aantal arbeidsongevallen slechts met 1% afgenomen is. Dat blijkt althans uit een analyse van de Confederatie Bouw op basis van cijfers van FEDRIS. Maar de ambities van de sector reiken verder. Daarom maakt de sectorfederatie, samen met Lantis en THV Rinkoniên, van deze Internationale Dag van de veiligheid en het welzijn op het werk gebruik om de sensibiliseringsactie ‘Safety My Priority’ extra onder de aandacht te brengen. 

“En toch moeten we in de bouw nog beter kunnen qua veiligheid”, benadrukt Niko Demeester, directeur-generaal van de Confederatie Bouw. “Op Europees vlak zit ons land in het peloton, maar bedoeling is om ons op korte termijn naar de koplopers te gidsen. Dat zijn Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, waar bouwvakkers twee keer minder kans hebben op een arbeidsongeval.”

Safety My Priority
Elk arbeidsongeval is er één te veel en daarom lanceerde de Confederatie Bouw in 2019 de sensibiliseringscampagne Safety My Priority. Die campagne moet alle bouwaannemers op het belang wijzen van veiligheid op, naar en van de werf. Via een apart magazine en een specifieke website kunnen alle bouwondernemers een charter ondertekenen dat hen ertoe verbindt om op alle werven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag en dat zowel bij hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners. Ondertussen tekenden ruim 2600 bouwondernemingen dit charter.

Bron: Confederatie Bouw

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders