Bedrijfswagen inruilen voor bouwbudget?

Confederatie Bouw ziet hierin een mogelijkheid om uitstoot fors te reduceren

Datum: 
07/02/2019

Volgens de Confederatie Bouw zouden werknemers met een bedrijfswagen moeten kunnen kiezen tussen een wagen- of bouwbudget. Want, zo stelt de organisatie, dat budget is even voordelig voor alle partijen.

De Confederatie Bouw hoopt met dat 'bouwbudget' de woningen in Vlaanderen sneller energie-efficiënt te kunnen maken. Naar eigen zeggen dateert 80 procent van ons woningpark van voor 1985 en is dus niet energie-efficiënt uitgerust. Het gaat in totaal om 5,5 miljoen woningen en die zijn goed voor 40% van alle uitstoot van broeikasgassen. Die oudere woningen zijn met andere woorden stevige vervuilers. Het probleem is dat de verwachte economische groei het komend decennium eerder laag zal zijn en dus de koopkracht ook maar beperkt zal toenemen. Er zal met andere woorden creatief omgesprongen moeten worden met de middelen om die nodige energietransitie te verwezenlijken. De Confederatie Bouw stelt vier concrete maatregelen voor die daarbij moeten helpen.

Een eerste betreft het wagen- en bouwbudget. Werknemers die een bedrijfswagen hebben of normaal zouden krijgen in hun verloningspakket moeten de keuze krijgen tussen een wagen- of een bouwbudget. Met dat laatste budget, dat fiscaal even voordelig is voor werkgever en werknemer als het regime van de bedrijfswagens, kunnen werknemers een huis energiezuinig bouwen of renoveren. Op die manier wordt ons woningpark versneld duurzamer qua energieverbruik. Om die doelstelling te bereiken, pleit de Confederatie Bouw ook nog voor een veralgemening in heel België van de 6% btw op sloop en heropbouw en het systematisch instellen van een eco-vriendelijke hypotheek.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders