Belgian Building Awards 2023

Inschrijven kan nog tot 20 januari 2023

Datum: 
09/01/2023

Op dinsdag 14 maart 2023 worden de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt op BATIBOUW. De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Palindroom en Architectura. Inschrijven kan nog tot en met 20 januari 2023, dus wie zich geroepen voelt, moet niet dralen. Voor de architectenawards zijn er prijzen te winnen in 4 categorieën.

3-2-1 Facade Award

De 3-2-1-Façadeaward focust zich op koppelwoningen (driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen die opgeleverd werden in 2020 of later. We zijn op zoek naar ontwerpen die op innovatieve wijze erin slagen om ondanks de beperkte afmetingen en ondanks het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit te realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy. Er wordt bij de beoordeling zowel gekeken naar het exterieur als naar het interieur. Groepswoningprojecten komen ook in aanmerking, maar er moet bij de inzending wel gefocust worden op één specifieke woonst. Het is dus niet de bedoeling om groepswoningbouwprojecten of cohousingprojecten in hun geheel in te dienen.

Mixed Use

De categorie Mixed Use bekroont projecten die op innovatieve wijze erin slagen om meerdere functies binnen één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. Zowel nieuwbouw- als renovatie- en restauratieprojecten komen in aanmerking. Niet de schaal van het project is bepalend maar wel het innovatieve karakter, de kwaliteit van de architectuur en het out-of-the-boxdenken. Het project moet opgeleverd zijn in 2020 of later. Projecten die genomineerd werden voor dezelfde categorie tijdens de editie van 2021, kunnen niet opnieuw ingediend worden.

Sustainability

De sustainability award bekroont een project dat uitmunt door zijn integrale duurzaamheidsaanpak. Een project met een zo laag mogelijke of liefst zelfs een positieve ecologische impact. Het project moet zich in België bevinden en moet opgeleverd zijn in 2021 of later.  Projecten die al genomineerd waren tijdens de vorige edities van de Belgian Building Awards komen niet in aanmerking. Om voor deze categorie in aanmerking te komen worden 4 aspecten in rekening genomen: ‘Green’, ‘Blue’, ‘Circulair’ en ’CO2’.

Pioneer-Award

De Pioneer award bekroont een architect, een externe persoon of organisatie die op een bepaald vlak een pioniersrol vervuld heeft door als een van de eersten zijn nek uit te steken voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit in de breedst mogelijke betekenis van het woord ten goede zal komen. Door een out-of-the-boxaanpak is de persoon/de organisatie erin geslaagd een bepaalde problematiek onder de aandacht te brengen en heeft hij/zij anderen ervan overtuigd om zijn voorbeeld te volgen. Voor deze categorie kan men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar.

Bron: Belgian Building Awards

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders