Bijkluswet eindelijk aangepast?

Het systeem is niet bedoeld voor vriendendiensten in de bouw

Datum: 
18/10/2019

Minister van Werk Nathalie Muylle geeft aan de komende maanden inspecties te laten uitvoeren. Doel: het opsporen van eventuele misbruiken op het systeem voor onbelast bijverdienen. Volgens Bouwunie geeft de minister bijgevolg toe dat de bijkluswet wordt gebruikt voor zaken waarvoor het echt niet bedoeld was.

Volgens cijfers zou het aantal aangiftes voor kleine klussen in de sector van de bouwbedrijven gering zijn. Om die reden vraagt Bouwunie dat de bouwactiviteit uit de bijkluswet wordt geschrapt. De unie laat weten dat sinds juli 2018 slechts 1742 aangiften zijn gebeurd, goed voor een omzet van circa 111.000 euro. Dat staat in schril contrast met het totale verenigingswerk, namelijk 37.268 handelingen voor een totaal van bijna 43 miljoen euro.

Ter herinnering: Bouwunie en Unizo dienden vorig jaar in oktober een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te vernietigen. De procedure loopt nog maar Bouwunie ziet, volgens diens gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens, de huidige ontwikkelingen hoopvol in. Jean-Pierre Waeytens: “Zo kan de wet enkel nog gebruikt worden voor haar eigenlijke doel en wordt komaf gemaakt met de zweem van deloyale concurrentie die voor de bouwsector nu over deze regelgeving hangt.”

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders