Bijzonder dak voor multifunctioneel jeugdhuis

Maarkedal krijgt er een nieuwe place to be bij

Datum: 
01/10/2021

Partnerinfo - In Maarkedal wordt momenteel gebouwd aan een gloednieuwe place to be voor de lokale jeugd.

Sporten, cultuur opsnuiven, fuiven, … het kan er binnenkort allemaal. De architecten gaven het gebouw een bijzondere look, met een sheddak als sluitstuk. Om deze uitdagende constructie te bekleden, werd voor Usystem gekozen, zowel voor het dak als voor de wanden.

Het nieuwe centrum bestaat uit een betonnen structuur met daarop een metalen geraamte met een heel unieke vorm. Er zijn verschillende schuine en hellende hoeken waardoor geen enkel gevel- of dakvlak helemaal recht loopt of evenwijdig is aan een ander.

Om het geraamte kwalitatief in te vullen, werd gekozen voor Usystem DS FR30. Enerzijds omdat die metaalstructuur makkelijk te combineren is met de Usystem dakelementen, anderzijds omdat dit type Usystem een brandweerstand heeft van 30 minuten. Brandveiligheid is in openbare gebouwen immers van primair belang!

Unieke structuur, unieke aanpak
Het complex bestaat uit twee gebouwen die boven de betonstructuur uitspringen. Dat worden respectievelijk de sportzaal en de foyer. “In bovenaanzicht zien het er twee rechthoeken uit, maar in werkelijkheid is de bekleding een echt huzarenstukje”, vertelt aannemer Joris Mincke, de 7e generatie in zijn familiebedrijf.

Door de moeilijkheidsgraad, hielp Unilin Insulation met een duidelijk legplan. “De mensen van Unilin Insulation hebben alle berekeningen gedaan en het complete legplan uitgetekend. Alles werd perfect uitgewerkt en dat maakte ons werk op de werf makkelijker.”

Legplan als leidraad
Elias Dierick, technisch tekenaar bij Unilin Insulation werkte mee aan dit legplan. “Het was een uitdaging door de combinatie van wandbekleding en het sheddak in de speciale vorm. Daarnaast werd het dak diagonaal op de gevelstructuur geplaatst wat voor een extra moeilijkheidsgraad zorgde.”

Elias en zijn collega’s werkten voor het legplan verder op de plannen van de metaalconstructeur. Op basis van de gewenste isolatiewaardes en afwerking van de Usystem-panelen tekenden ze alles nauwkeurig uit. Het legplan toont namelijk niet alleen hoe de panelen exact moeten worden geplaatst, er is ook extra info zoals doorsnedes, 3D-illustraties, … een echte leidraad dus voor de plaatsers.

Op de werf
Franky Romeins is specialist inzake ‘ingewikkelde gevels’ bij Mincke. “Als een project moeilijk is, vind ik het leuk!” Franky leidde deze werf in goede banen en stond ook in voor de plaatsing van de Usystem-panelen. “We werken niet zo vaak met een legplan, maar ik vind het wel uiterst handig. Zo ziet iedereen exact wat er moet gebeuren.”

De Usystem-panelen werden genummerd geleverd op de werf. Zo konden de gevel en het dak vlak per vlak correct worden opgebouwd. Franky vertelt: “We werkten met twee bij de kraan beneden en brachten de panelen naar boven op basis van het legplan. Daar zette iemand de panelen vast, waarna de hijsklem werd losgekoppeld.”

Unilin Insulation als partner
Bij moeilijke projecten denken wij graag mee over een legplan. Samen met de Usystem-panelen op maat heeft de aannemer zo een totaalpakket voorhanden voor een geslaagd project. “Ik kan niets dan positiefs zeggen over de samenwerking. Unilin Insulation werkte de plannen op korte termijn uit, de panelen werden geleverd volgens de afspraken en ook de plaatsing verliep vlot!”, besluit Joris Mincke.

Bron: Unilin Insulation

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders