Bouw wil (veiligere) permanente wintertijd

Winter- en zomeruur zijn niet meer van deze tijd

Datum: 
29/03/2024

In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar de zomertijd. De discussie over of we nu wel of niet moeten overgaan naar één permanente tijd, staat op Europees niveau nu al een tijdje op een laag pitje. Laait die weer op, dan pleit Bouwunie voor een permanente wintertijd.

Wintertijd is veiliger

"De wintertijd sluit het beste aan bij de natuurlijk zonnetijd. De werkuren komen beter overeen met de daglichturen", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Mochten we het hele jaar door de zomertijd aanhouden, dan moeten de bouwvakkers in de winter veel te lang in het donker werken. Dat is minder veilig, zowel op de werf als in het verkeer. “Wie de zomertijd verkiest, romantiseert het te veel. Want die denkt aan de terrasjes en de lange zomeravonden buiten in de tuin. Maar dat ga je niet doen in de winter, ook al zou het langer klaar zijn. We hebben het over de zomertijd, niet over de temperaturen die bij de zomer horen”, besluit Waeytens.  

Als het beslissingsmoment er dan toch aankomt, dan vraagt de bouw in alle geval dat België en de buurlanden dezelfde tijdzone kiezen. “Heel wat bouwbedrijven werken ook over de grens. Het zou absurd zijn dat ze op één dag tijd telkens hun uurwerk moeten verzetten”, aldus nog Bouwunie.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders