Bouwunie roept banken op om hypotheekrentes te verlagen

Fel gestegen hypothecaire rente vertraagt bouw

Datum: 
06/06/2024

De Europese Centrale Bank (ECB) besliste om de rente in euro te verlagen. “Dit is natuurlijk goed nieuws voor wie een hypothecaire lening heeft of wil aangaan. En meteen ook voor onze bouwsector. Want een lagere hypotheekrente kan zorgen voor meer bouw- en verbouwkriebels bij bouwheren. Maar natuurlijk moeten de banken dan effectief overgaan tot het verlagen van hun hypotheekrentes”, duidt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie roept de bankensector dan ook op om niet te talmen en tot actie over te gaan. 

Bijkomende boost is wenselijk

De afgelopen maanden stopten heel wat consumenten hun (ver)bouwplannen in de koelkast, onder meer door de fel gestegen hypothecaire rente. Met uiteraard grote gevolgen voor het werkvolume in de bouwsector. Vooral bij woningbouwers en ruwbouwaannemers. Zo verwachtten begin dit jaar nog twee op drie bouwbedrijven een daling in het werkvolume. Met het vertrouwen van de bouwbedrijven zit het ook nog steeds niet snor, zo blijkt uit de driemaandelijkse Bouwbarometer van Bouwunie. Die staat op 96,7 punten, even slecht als eind vorig jaar. De winstgevendheid blijft hét grote zorgenkind. 1 op 3 zegt dat de winstgevendheid van het bedrijf de jongste drie maanden is afgenomen. Er is wel één lichtpuntje. De orderboekjes zijn iets beter en langer in de tijd gevuld. “Een lagere hypothecaire rente kan hier zeker nog een bijkomende boost geven”, aldus Waeytens.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders