Bouw zet Oekraïeners aan het werk
7 op 10 bouwbedrijven heeft werk voor mensen uit Oekraïne
Hoewel 9 op de 10 bouwbedrijven nog nooit een beroep deed op Oekraïense arbeidskrachten, overwegen 7 op de 10 dat nu wél. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij 397 bouwbedrijven. De Oekraïners kunnen bovendien op zeer korte termijn aan de slag. “Wie in België aankomt, heeft bij de helft van de ondervraagden onmiddellijk werk. Daarnaast tonen onze bouwbedrijven zich ook heel gastvrij. Bijna de helft heeft ofwel zelf een huis of kamer ter beschikking, of wil mee zoeken. De Oekraïense vluchtelingen zijn in de bouw dus meer dan welkom”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Vacatures zijn er vooral in functies waar bouwervaring nodig is. Maar er zijn ook jobs zonder nodige bouwervaring, in meer technische profielen of in het atelier. Logischerwijze wil 8 op de 10 bouwondernemers de mensen opleiden, in de bouw is dat zelfs noodzakelijk (en verplicht). Omdat opleidingen organiseren voor kmo’s duur is, pleit Bouwunie voor een lastenverlaging.
1 op 2 ondervraagden geeft ook aan bereid te zijn om de vluchtelingen te helpen bij zaken die niets met de bouw an sich te maken hebben, zoals het in orde brengen van de administratie, zoeken naar scholen of hobby's of het leren van Nederlands. Bijna 4 op 10 bevraagden is bereid om deel te nemen aan een proefproject van staatssecretaris Mahdi om asielzoekers en vluchtelingen efficiënt in te schakelen op de werkvloer.
Lastenverlaging voor opleidingen
Kmo’s moeten voor opleidingen een beroep doen op externen, terwijl “grote boîtes” vaak over een eigen opleidingscentrum beschikken. Dat maakt opleidingen voor kmo’s bijzonder duur. Daarom pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan 20 werknemers. Net zoals er nu al een RSZ-vermindering bestaat voor de eerste zes aanwervingen.
Bron: Bouwunie