Bouwsector met rug tegen de muur
'Business as usual' bij gebrek aan duidelijke maatregelen
Respect voor de 'mannen in de bouw' klinkt het op de sociale media, maar de uitlatingen hebben een dubbele bodem.
Wie zich dezer dagen buiten begeeft, heeft het al gemerkt: de enige bedrijvigheid die momenteel zicht- en hoorbaar is, is de activiteit op de bouwwerven. Het werk gaat gewoon door om de klanten ter wille te zijn, want de deadlines niet halen, kan enorme economische gevolgen hebben zowel voor de aannemers als de bouwheren.
Bovendien heeft deze sector geen boodschap aan het advies om van thuis uit te werken. Sterker nog: bij gebrek aan eenduidige communicatie en omkadering werken aannemers verder om de schade te beperken. Meer nog, de kleinere aannemers staan met hun rug tegen de muur omdat de overheid geen duidelijke stelling inneemt inzake (financiële) tegemoetkomingen.
Nieuwe realiteit op de bouwwerven
Dat de werken (voorlopig) niet stil liggen, lokt hier en daar een welgemeende 'respect!' uit maar de sector beveelt toch ten strengste aan om een en ander verstandig aan te pakken.
Bouwkroniek bundelde alvast deze maatregelen voor aannemers die de strijd willen aanbinden met het coronavirus en tegelijk de risico's voor de arbeiders op de werf tot een absoluut minimum willen herleiden. Concreet: niet meer in busjes naar de werf, niet meer gezamenlijk in pauze (idealiter in de openlucht in plaats van binnen), overleg zoveel mogelijk digitaal in plaats van face to face, etc. Aannemers worden ook gevraagd om bijzonder alert te zijn en werfarbeiders met ziektesymptomen meteen huiswaarts te sturen.
Ook Bouwunie komt met advies in de vorm van een FAQ (frequently asked questions). De antwoorden op al jouw prangende vragen vind je hier.
Wie gaat mijn rekeningen betalen?
De redactie van Coverr.be bezocht vandaag - vanop veilige afstand - een paar werven en stelde vast dat de voorzorgsmaatregelen goed worden opgevolgd. Maar er heerst ook gelatenheid en de vrees dat het land elk moment in lock-down kan gaan. Zelfs vandaag nog, aldus een leverancier van bouwmaterialen die anoniem wenst te blijven. 'En wie gaat mijn lopende rekeningen betalen als ik straks niet meer kan of mag leveren?' Coverr.be volgt het op.