Bouwsector staat voor digitale omslag

Bouw- en energiepartners loodsen bouwsector door digitale energietransformatie

Datum: 
03/02/2023

Digitalisatie is zowel onvermijdelijk als cruciaal voor het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de Vlaamse economie. Veel ondernemingen en organisaties uit de publieke sector die werken rond energietoepassingen in de bouw zijn vandaag nog onvoldoende op de hoogte van de opportuniteiten die verdere digitalisatie biedt. Toch is het gebruik van geavanceerde digitale technologieën essentieel om producten, processen en diensten te verbeteren en de energie-efficiëntie van de bouw en renovatie van gebouwen en wijken te versnellen. Dit zal op termijn een belangrijke impact hebben op het energieverbruik van het Vlaamse woningenbestand en het gebruiksgemak van nieuwe technieken voor de bewoners verhogen.

Alles onder één dak

Om deze digitale transformatie te versnellen wordt vandaag op Thor Park in Genk een centraal digitaal en fysiek toegangspunt gelanceerd: EDIH-EBE, European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment. De EDIH-EBE biedt verschillende diensten aan die de digitale kennis en vaardigheden van Vlaamse ondernemingen en organisaties zullen verhogen, waardoor ze een competitieve voorsprong krijgen. De focus ligt hierbij op het kruispunt tussen bouw, energie en ICT. Wat de EDIH-EBE uniek maakt, is de toegankelijkheid en centralisering van expertise en ondersteuning. Alle diensten die nodig zijn om een digitale transformatie te realiseren zitten op één plaats, zowel online op www.edih-ebe.eu als fysiek op het Thor Park. Deze aanpak maakt het makkelijk om de digitale transformatie aan te vatten en zorgt ervoor dat het digitalisatietraject met succes kan worden afgelegd.

Verschillende uitdagingen en obstakels: één adres

Wanneer bijvoorbeeld een bouwbedrijf dat isolatiematerialen produceert of een sociale huisvestingsmaatschappij die haar woning van hernieuwbare technieken wil voorzien de switch naar een toekomstgerichte digitale aanpak wil maken, worden ze met verschillende uitdagingen geconfronteerd: het personeel is onvoldoende geschoold, de financiële middelen ontbreken, er is intern geen kennis of ervaring aanwezig, … Maar ook aan de aanbodzijde zijn er vaak obstakels. Een bedrijf dat energiegerelateerde producten of diensten voor de bouwsector aanbiedt, heeft een ingenieus idee of een kant-en-klare innovatieve oplossing. Ze hebben echter niet de mogelijkheden om dit te testen, noch de middelen om het te ontwikkelen. En is er wel voldoende binnenlandse vraag of mikken ze best ook op buitenlandse markten?

Bron: EDIH-EBE

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders