Bouwunie vraagt betere controle na Pano-reportage

De unie veroordeelt de praktijken maar vraagt justitie beter te controleren

Datum: 
27/09/2018

Bouwunie veroordeelt de praktijken die geschetst werden in de Pano-reportage over frauduleuze faillissementen in de bouw.

Maar Bouwunie verduidelijkt formeel: het ging in de reportage over fraudeurs. Lees: mensen die bewust andere mensen willen oplichten. De overgrote meerderheid van de bouwbedrijven en aannemers zijn eerlijke en betrouwbare mensen, benadrukt de unie.

Wat volgens Bouwunie duidelijk werd na de reportage, is dat bij faillissementen een betere controle nodig is. Zo betreurt de unie onder meer dat de registratiewetgeving in 2012 werd aangepast. Die registratie was volgens hen nuttig om malafide figuren te stoppen die keer op keer een nieuw bedrijf uit de grond stampen om klanten te misleiden. 

Het verbieden van het vragen om voorschotten is volgens de unie geen oplossing. Voorschotten zijn namelijk wettig en eerder normaal. Doch, die voorschotten moeten aannemelijk zijn; er mogen geen excessieve bedragen gevraagd worden. Bouwunie adviseert om te werken met tussentijdse facturen al naargelang de werken vorderen.

Hoe herken je een betrouwbare aannemer?
Bouwunie heeft een checklist gemaakt met tips en aandachtspunten. De checklist combineert zaken die de (ver)bouwer best op voorhand controleert met nuttige tips om een vakman te onderscheiden van de rest. Niet alleen de kwaliteit van de uitgevoerde werken telt maar ook de timing en het respecteren van de gemaakte afspraken, aldus Bouwunie. 

De unie geeft (ver)bouwers nog deze twee tips mee. Check het ondernemingsnummer op www.belgium.be en ga eens kijken in de fiscale en sociale databank op checkinhoudingsplicht.be. Op die manier kom je er niet alleen achter of de aannemer de werken màg uitvoeren maar ook of deze nog schulden heeft.

Meer weten? Lees het volledige communiqué van Bouwunie hier.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Bouwunie vraagt betere controle na Pano-reportage | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.