Bouwvergunningen in 2022 sterk gedaald

Bouwunie herhaalt pleidooi om btw op renovatie niet te verhogen naar 9%

Datum: 
30/03/2023

Vorig jaar zijn er 28.674 bouwvergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen toegekend, ofwel 9,7 procent minder dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bouwunie had de daling zien aankomen. “2021 was een recordjaar op vlak van vergunningen. Intussen leven we in economisch minder gunstige tijden. De bouwmaterialen werden duurder en de energieprijzen namen een hoge vlucht. Ook de oorlog in Oekraïne deed de onzekerheid toenemen en het vertrouwen dalen. Al die factoren samen zorgen ervoor dat de baksteen in de maag net iets te zwaar viel”, aldus Bouwunie.

BTW op renovatie behouden op 6% 

Ook verstrengden de bouw- en verbouweisen in 2022 wat in 2021 voor een rush in het aantal bouwaanvragen zorgde. Dat er minder bouwvergunningen zijn afgeleverd, voelen de woningbouwers uiteraard het eerst, gevolgd door andere bedrijven in de keten, zoals dakwerkers, schrijnwerkers of installateurs. Zij kunnen gelukkig wel eveneens aan de slag op de renovatiemarkt. Al dreigen ook daar donkere wolken met een mogelijke btw-verhoging op renovatie. Bouwunie herhaalt haar pleidooi om de btw op renovatie niet te verhogen van 6% naar 9% zoals minister van Financiën Van Peteghem eerder voorstelde. “Er is nog een groot potentieel aan huizen om grondig te renoveren. Door de btw te verhogen, ga je mensen niet aanmoedigen om eraan te beginnen”.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

De op maat gemaakte dakelementen combineren namelijk isolatie, kepers, onderdak én binnenafwerking in één kwalitatief bouwconcept.

Partners / Adverteerders