Bouwwerven: eindelijk duidelijkheid

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht nu ook voor de bouw

Datum: 
20/03/2020

Na de gevraagde duidelijkheid is nu ook de 'tijdelijke werkloosheid wegens overmacht' van toepassing in de bouwsector.

Nadat de FOD Binnenlandse Zaken gisteren eindelijk duidelijkheid heeft verschaft dat, mits het principe van 'social distancing' gerespecteerd wordt, op bouwwerven mag voortgewerkt worden, is er nu ook groen licht wat betreft de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

“We zijn tevreden dat er gehoor is gegeven aan de vraag van Bouwunie en UNIZO. Bouwbedrijven die zich bij de RVA beroepen op tijdelijke werkloosheid kunnen vanaf nu het argument 'overmacht' inroepen zonder zware administratieve verplichtingen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Dit is een zeer belangrijke stap en tegemoetkoming voor de kmo-bouwbedrijven en hun medewerkers die genoodzaakt zijn hun activiteiten stop te zetten ten gevolge van de opgelegde coronamaatregelen.”

Werken màg
In de bouw kan nog gewerkt worden op voorwaarde dat de veilige afstand van 1.5 meter ten allen tijden gewaarborgd blijft, zowel op de werf als tijdens de verplaatsingen. Hetzelfde geldt voor leveringen van bouwmaterialen. Als de veilige afstand niet altijd kan gerespecteerd worden, dan mag er niet worden gewerkt. Die bedrijven hebben nu eindelijk rechtszekerheid en kunnen zich beroepen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Dit geldt ook voor bedrijven die hun activiteiten moeten staken omdat wegens ziekte, quarantaine of preventie er te weinig personeel nog actief is. Ook in het geval dat de opdrachtgever of hoofdaannemer de toegang tot de werf verbiedt, bij gebrek aan materiaal, of andere redenen die gelinkt zijn aan de coronacrisis kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden ingeroepen.

Jean-Pierre Waeytens: “Aan de bouwondernemers en hun medewerkers die verder werken, geven wij de raad om verantwoordelijkheidszin te tonen en zich altijd strikt te houden aan de verplichte veilige afstand, ter bescherming van elkaar. De bedrijven die deze social distancing niet kunnen garanderen roepen we met aandrang op hun activiteiten te staken.”

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders