Cybersecurity verontrust bouwsector

Studie: de sector digitaliseert meer maakt zich zorgen over cybersecurity

Datum: 
24/10/2019

Uit recente enquêtes blijkt dat 70% van de bouwbedrijven cyberaanvallen beschouwt als een reëel risico.

De enquêtes werden uitgevoerd door de Confederatie Bouw en Orange Belgium en bevestigen dat de digitalisering van de sector de goede weg opgaat. Volgens een gezamenlijke enquête gebruikt 95% van de aannemers mobiele toestellen zoals smartphones en laptops om foto’s te nemen van de werf, bedrijfsmails op te volgen en toegang tot het eigen bedrijfsnetwerk.

Ook geolocalisatie, lees: track & trace, is goed ingeburgerd: 45% van de respondenten traceert de locatie van het eigen personeel, hun voertuigen of materieel in real-time. Dit voornamelijk om mobiliteitsvergoedingen te berekenen, maar uiteraard ook tegen verlies en diefstal of voor een efficiënter beheer van het materieel.

Andere digitale toepassingen kennen een tragere groei: begin 2017 gebruikte iets minder dan 15% van de bouwbedrijven geconnecteerde beheertools, intussen gebruikt naar schatting 20% van de aannemers ERP (Enterprise Resource Planning).

De bemoedigende resultaten nemen echter niet weg dat bouwbedrijven nog een (lange) weg af te leggen hebben. Slechts een vierde voorziet bijvoorbeeld een 4G-router voor mobiele connectie op de werf en nog minder werkt met een VDSL verbinding of Wifi hotspot. Virtual en augmented reality, robots, 3D-scanning, artificiële intelligentie en drones worden slechts in een kleine minderheid van de bouwbedrijven toegepast, al heeft dat in het geval van drones ongetwijfeld ook te maken met de nog zeer restrictieve wetgeving.

De schaduwzijde van digitalisering
Niet alle aannemers kunnen de mogelijkheden van digitale oplossingen goed inschatten. 59% van de aannemers oordeelt dat ze te weinig informatie hebben over digitale oplossingen en ongeveer een derde heeft niet genoeg interne competenties in huis. De enquête leert ons ook dat in slechts 27,5% van de bouwbedrijven iemand is aangeduid die verantwoordelijk is voor de digitale transformatie.

Aannemers zijn zich echter wél bewust van de schaduwzijde van de digitalisering: 69% denkt dat cyberaanvallen een niet te negeren risico vormen. Een ruime meerderheid (84%) beschermt dan ook het netwerk. Nog een grotere groep (87%) beveiligt toestellen zoals laptops en smartphones. De onlinebeveiliging besteden ze het liefst extern uit: liefst 40% kiest voor een externe partner voor cyberbeveiliging.

Meer weten? Lees er alle cijfers en bevindingen hier op na.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders