David Clarinval wint Gouden Baksteen

Datum: 
02/02/2024

Dit jaar gaat de Gouden Baksteen naar David Clarinval, vicepremier en minister van ondermeer middenstand, zelfstandigen en kmo’s.

De organisatoren van het jaarlijkse event zijn de minister erkentelijk omdat hij oor had naar hun opmerkingen op de geplande antifraudemaatregelen. Er lag namelijk een voorstel voor een nieuwe regeling hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen in de bouw op tafel die zeer nadelig zou zijn geweest voor de sector. Daarenboven was er sprake van een ketenaansprakelijkheid voor de lonen alsook een beperking van de keten van onderaannemers voor private werken die beiden voor Bouwunie onaanvaardbaar waren.

Bouwunie is positief dat deze voorstellen de begrotingsonderhandelingen niet overleefd hebben. Nochtans blijven er verwoede pogingen om deze dossiers op te vissen in de laatste rechte lijn van deze regeerperiode. Bouwunie blijft rekenen op de consequente houding van de minister. Ook mede dankzij minister Clarinval komt er een lijst van werkende vennoten. Bouwunie was hier al jarenlang vragende partij voor. Niet alleen om zo alle personen op onze werven te kunnen identificeren, maar ook om te weten onder welk statuut zij op onze werven actief zijn.

Minister Clarinval voerde ook een inhoudingsplicht in voor – vooral buitenlandse - zelfstandigen en werkende vennoten die hun sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen hier niet betalen. Samen met Bouwunie werd de maatregel aangepast en zo opgesteld dat de Vlaamse reguliere zelfstandigen in de bouw hier quasi geen hinder of nadeel van ondervinden. De minister steunde Bouwunie eveneens in haar vraag om het verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw te verlengen zonder bijkomende beperkingen. Ook werkte hij actief mee aan mogelijke alternatieven, zoals het door Bouwunie voorgestelde btw-tarief van 12% zonder beperkingen (dat het uiteindelijk ook niet haalde).

Er vielen tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Baksteen nog meer mensen/bedrijven in de prijzen. Voor een volledig overzicht verwijzen we naar de website van Bouwunie.

Gerelateerde berichten

Vezelcementleien, al meer dan een eeuw tekenen ze ons architecturale landschap! Met Cedral leien kan je werkelijk alle kanten op!

Partners / Adverteerders