Digitale meter: knoop is doorgehakt
Wie dat wenst, kan 'terugdraaiende teller' nog 15 jaar hanteren
Er is eindelijk duidelijkheid over de invoering - en vooral over de gevreesde negatieve gevolgen - van de digitale meter.
Zoals geweten, dreigde de implementatie van de digitale meter nadelig te zijn voor de eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen. Deze klanten zouden namelijk hun factuur fors omhoog zien gaan omdat het systeem van de 'terugdraaiende tellers' zou komen te vervallen. Ter verduidelijking: wie met zijn zonnepanelen/warmtepompen teveel energie genereert en bijgevolg met een 'stroomoverschot' zit, kan die energie op het net zetten. Dat betekent in de praktijk dat de meter (virtueel) terugdraait; die klanten worden daar dus voor beloond.
Vandaag werd een politiek akkoord gesloten waarbij de mogelijkheid wordt voorzien dat elkeen nog 15 jaar van het huidige systeem kan 'profiteren'. Volgens de overheid is het nu aan de VREG (Vlaamse regulator) om de digitale meter zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Intussen krijgen de eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen - of zij die er nog gaan in investeren - nog tot eind 2020 om te beslissen of ze al dan niet het huidige systeem willen blijven hanteren. Eens je de digitale meter in huis haalt, kan er niet meer teruggekeerd worden naar de vorige situatie. Het is kortom uitstel van executie want de VREG wil gewoon dat er betaald wordt voor de elektriciteit die van het net komt, of die nu uit centrales komt of van uw buurman die in zonnepanelen of warmtepompen heeft geïnvesteerd.
Hamvraag is en blijft: wanneer start de uitrol van die veelgeplaagde digitale meters? Volgens Vlaams minister van Energie Lydia Peeters zouden de eerste meters al vanaf juli kunnen geïnstalleerd worden. Boze tongen beweren evenwel dat dit veel te optimistisch is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.