Drones als hulpmiddel in de bouw

Hoe realistisch is het om straks een drone als collega op de werf te hebben?

Datum: 
31/01/2020

Volgens EUKA lijdt het geen twijfel dat er een markt is voor een drone die verschillende taken op een werf op zich kan nemen.

De Vlaamse Drone Federatie EUKA denkt daarbij concreet aan het oppikken van (vergeten) gereedschap, het inschatten van workloads, het tillen van materialen, het uitsparen van stellingenbouw, etc.

EUKA en het WTCB publiceerden recentelijk een haalbaarheidsstudie die alle aspecten van een dergelijke ‘bouw-assistentie drone’ moet belichten. Binnen een haalbaarheidsstudie gaan de projectpartners op zoek naar de meest economisch en maatschappelijk verantwoorde innovatieve toepassingen voor een bepaalde sector. Nieuwe ontwikkelingen of technieken worden verzameld, uitgelegd en tegen het licht gehouden om op die manier hun potentieel op korte of lange termijn te kunnen bepalen.

Deze publicatie is het resultaat van een door het VLAIO (Vlaams agentschap Innoveren & Ondernemen) gesubsidieerd VIS-project, ondersteund door een gebruikersgroep bestaande uit BAM, Besix, Democo, Vinçotte, Code Gorilla, DroneMatrix en de Confederatie bouw Limburg.

Door middel van vijf concrete cases werd er onderzocht wat de concrete noodzaak en toegevoegde waarde van drones als hulpmiddel in de bouw is. Het gaat dan over drones als transportmiddel, drones als inventarisatie-instrument, drones als inspectie-tool, een spuitdrone en bewaking en beveiliging met een drone. Binnen elke case werd er op zoek gegaan naar antwoorden op vragen zoals: “kan er een betaalbare oplossing in de markt gezet worden na de investeringskosten in een innovatietraject?” of “biedt die oplossing dan ook daadwerkelijk een efficiëntie-winst en economisch voordeel bij gebruik?”

Als algemene conclusie van deze studie mogen we besluiten dat op korte termijn vooral een drone als inventarisatie-instrument en als inspectie-tool veel potentieel vertoont. Maar ook een spuitdrone en drones voor bewaking en beveiliging blijken interessant, echter dan op langere termijn stellen EUKA en het WTCB. De volledige studie kun je hier bekijken.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders