Duurzame verwarming niet voor direct
Plannen BBL om fossiele brandstoffen snel af te bouwen weinig realistisch
Bouwunie Technieken vindt de plannen voor een versnelde omslag van fossiele brandstoffen naar elektriciteit weinig realistisch.
Recentelijk presenteerden Bond Beter Leefmilieu, geruggesteund door verschillende bedrijven en organisaties, het ambitieuze plan om snel over te gaan tot een volledige duurzame verwarming van gebouwen. Bouwunie Technieken, de sectororganisatie van installateurs verwarming en technieken, ondertekende deze plannen niet. Want de installateurs hebben een aantal bedenkingen bij de voorstellen. Té fel en té snel inzetten op elektriciteit terwijl die nog onvoldoende echt groen is, is voorbarig.
Het is volgens de sectororganisatie beter om ook voldoende ruimte te laten voor nieuwe technologieën en innovaties. Zoals toepassingen op synthetische brandstoffen of waterstof.
Voor alle duidelijkheid: ook Bouwunie Technieken en de aangesloten leden werken en streven naar een CO2-neutrale samenleving. Uit vorige ledenonderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de installateurs zich in de toekomst wil specialiseren. Hernieuwbare technieken worden hierbij vaak geciteerd.
Dit belet wel niet dat de installateurs realistisch zijn. Bouwunie Technieken vroeg haar leden wat zij denken van de gepresenteerde voorstellen. 77% van de bevraagde installateurs zijn niet tot helemaal niet akkoord met het voorstel om vanaf 2021 een plaatsingsstop in te voeren voor nieuwe stookolieketels. 85% van de installateurs gaan evenmin akkoord met het voorstel om later in 2030 enkel nog duurzame alternatieven in plaats van gas of stookolie te plaatsen en te verkopen.
Obstakels zien de installateurs vooral in het bestaande woningenpark in Vlaanderen. De inspanningen zullen immens zijn om die op dergelijke korte termijn klaar te maken voor lage-energie-toepassingen zoals warmtepompen. Net daarom zijn 77% van de installateurs er wel van overtuigd dat als er een verbod moet komen op fossiele brandstoffen, dat dit er eerst moet komen in de nieuwbouw.
De nadruk op elektriciteit in het plan van Bond Beter Leefmilieu fronst bij menig installateur de wenkbrauwen. Vragen worden gesteld rond de bevoorrading. En installateurs benadrukken eveneens dat ‘groene elektriciteit’ vandaag onvoldoende bestaat. Er is dan ook weinig appetijt om een drastische ommekeer te maken op het vlak van lasten van elektriciteit versus gas en stookolie. Installateurs missen in de plannen opties om in bestaande installaties te werken met synthetische brandstoffen en/of waterstof.
Beleidsmatig vinden 87% van de installateurs van Bouwunie Technieken dat er vandaag eerst absolute prioriteit moet worden gegeven aan de vakkundige vervanging van oude stooktoestellen door hoog-efficiënte condensatieketels. Hier kunnen nog stevige CO2-winsten geboekt worden en dit mét een draagvlak. Tot slot steken de Bouwunie Technieken-installateurs hun kop niet in het zand. Ze vragen een consistent energiebeleid van de overheid. Het energiebeleid moet oog hebben voor innovatie en ook inspanningen van de overheid zelf omvatten, bijvoorbeeld door de realisatie van warmtenetten.
Bron: Bouwunie