Fijnstof bestrijden met mos

Het Belgische BESIX haalt fijnstof uit de lucht met natuurlijk mos

Datum: 
18/09/2019

Het Belgische BESIX test al een paar maanden hun zogeheten Clean Air-wanden waarbij mos wordt gebruikt om fijnstof te filteren.

De techniek is veelbelovend want het fijnstof wordt op natuurlijke wijze uit de vervuilde lucht gehaald en voornamelijk op plekken waar geen (natuurlijk) groen aanwezig is: tunnels, ondergrondse parkings, industrieterreinen enzovoorts.

Concreet wordt de vervuilde lucht door ventilatoren in de wanden aangezogen en vervolgens door een membraan en moslaag geblazen. Het mos filtert fijnstof uit de lucht die gezuiverd opnieuw in de atmosfeer terechtkomt, aldus BESIX.

Kortom, de wanden combineren de natuurlijke filtereigenschappen van mos met spitstechnologie. De wanden zijn uitgerust met sensoren die nauwkeurig de luchtkwaliteit meten. Dankzij deze sensoren en IoT-technologie kan de irrigatie en ventilatie geautomatiseerd worden waardoor onderhoudskosten beperkt blijven.

Groenere steden
Naast de natuurlijke filtering van fijnstof absorberen de mossen ook het geluid, aldus de fabrikant. Bovendien maken ze steden groener en helpen ze er het hitte-eilandeffect te verminderen.

Lennert Rasking, ingenieur bij de Engineering-afdeling van BESIX: 'Het idee dat ik aan de Innovation Board van BESIX voorlegde, was om een product te ontwikkelen dat de luchtkwaliteit op natuurlijke wijze zou verbeteren op plaatsen waar er geen groen is, zoals in tunnels. Zo is BESIX Clean Air geboren. De mossen die in onze bossen voorkomen, hebben alle vereiste eigenschappen om fijnstof uit de lucht te halen.'

Proefproject
De eerste BESIX Clean Air-wanden werden een paar maanden geleden geïnstalleerd op de werf van de toekomstige N434, één van de projecten van de RijnlandRoute (Nederland). Het gaat om 45 m² wanden langs een dienstweg die vooral vrachtwagens gebruiken om materialen te leveren voor de bouw van een nieuwe tunnel.

Lennert Rasking: ‘De installatie van de wanden op de werf laat ons toe om de theoretische resultaten, die tot nu toe heel bevredigend waren, aan de werkelijkheid te toetsen en de technische prestaties van de wanden nauwkeuriger te meten. Normaal moeten we aan het begin van de herfst de eerste analyses kunnen uitvoeren. Onze ambitie voor dit eerste project is om de fijnstofconcentratie met ten minste 20% te verminderen.’

Media

Gerelateerde berichten

Met de USafe Resol isolatieplaten spelen we in op brandveiligheid, terwijl we ook slanker en efficiënter isoleren.

Partners / Adverteerders