Gebouwen in 24 uur van klimaatjas voorzien

BuildUp pioniert met grootste Europese energetische renovatieproject

Datum: 
25/11/2022

In Europa moeten tientallen miljoenen gebouwen gerenoveerd worden in het kader van de transitiekost naar energieneutraliteit. De energiecrisis van 2022 heeft die noodzaak alleen maar dwingender gemaakt. De sleutel ligt bij een nieuwe, baanbrekende en innovatieve manier van renoveren, meent het Belgische BuildUp.

43 miljoen woningen lekken energie

In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt. Maar ook ongeziene opportuniteiten voor wie het potentieel van off-site bouwen wil benutten. Want de enige manier om tegen 2050 die enorme klus te klaren, is woningen diepgaand en structureel te renoveren door - naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen - een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd. Recordtempo mag letterlijk genomen worden: één dag per huis.

Welkom thuis - in een oogwenk vernieuwd huis

BuildUp is gespecialiseerd in gedigitaliseerd offsite bouwen en begon in 2018 als een staalframebouwbedrijf onder de naam beSteel. Staalframes zijn het fundament, maar BuildUp gaat verder. Voor nieuwbouw en renovatie worden bouwelementen (wanden vloeren en daken) als componenten geassembleerd in de fabriek. In 24 uur worden die over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende plug & play-methode op basis van biobased en circulaire materialen. Met een minimale impact op bewoners, want die blijven gewoon thuis tijdens de werken. Tegelijk is er ook minder afvalstroom (nog een kostenpost) en een zero foutenmarge dankzij het digitale ontwerp.

Wattrelos: uniek pilootproject wordt de norm

Te mooi om waar te zijn? Althans niet in Wattrelos bij Rijsel (F) waar in het kader van een uniek Europees pilootproject rond energetische renovatie 160 sociale woningen energieneutraal zijn gemaakt.

De woningen uit 1960 vormden voor de Franse sociale huisvestingsmaatschappij én voor de bewoners een probleem. In 10 maanden tijd werden 160 woningen met energielabel F omgevormd naar energieneutrale woningen. Rond het digitale model van de wijk tekende BuildUp nieuwe gevels en daken die geproduceerd werden in Aarschot en vervolgens in snel tempo geplaatst werden in Wattrelos.

Bron: BuildUp

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders