Geen dakisolatie? Niet verhuurbaar!

Huurwoning zonder (de juiste) dakisolatie ongeschikt vanaf 2020

Datum: 
09/05/2019

Wie een huurwoning bezit, kan maar beter goed isoleren zodat je na 2020 nog steeds je eigendom kunt verhuren.

Lang niet elke verhuurder weet het, maar feit is dat alle woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, vanaf 2020 een dakisolatie moeten hebben met een minimale R-waarde van 0,75m² K/W.

Niet onbelangrijke kanttekening daarbij: een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder geldt evenzeer als een geïsoleerd dak. Wie zijn/haar dak met panelen wil isoleren, moet een klassieke isolatielaag van 3 à 4 cm voor ogen houden.

Ongeschiktverklaring
Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Eigenaar van een appartementsgebouw waarvan de woningen worden verhuurd? Weet dan dat alle appartementen evenveel strafpunten krijgen bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

Ook als je niét verhuurt
De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.

Niet onbelangrijk: de onderzoeken komen er niet vanzelf maar kunnen bevolen worden door de huurder of derde partijen zoals een OCMW.

Kortom, wie een ouder pand verhuurt, zorgt dus beter voor isolatie en kijkt idealiter ook verder in de toekomst. Want de Vlaamse overheid stelt op (lange) termijn nog meer eisen. Lees er wat dat betreft dit artikel nog eens aandachtig op na.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders