Gent wint Procura+ Award

Zonnepanelenproject aan de Rigakaai Europees gelauwerd

Datum: 
13/10/2022

De Stad Gent heeft een Europese 'Procura+ Award' gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent. De Stad neemt de opgewekte energie van die 15.000 zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Gentenaars konden via een burgercoöperatie in het project investeren.

Procura+, een netwerk van Europese lokale overheden, reikt jaarlijks awards uit om duurzame aankoopstrategieën in de kijker te zetten. De Stad Gent heeft gisteren, op woensdag 12 oktober 2022, samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) de award voor het initiatief van het jaar gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent.

Voor het elektriciteitsverbruik in eigen gebouwen ging de Stad Gent vorig jaar op zoek naar lokaal geproduceerde stroom uit hernieuwbare energie. Samen met het VEB werd een pioniersproject opgestart. Op het dak van Lemahieu Gent zouden zo'n 15.000 zonnepanelen komen, Gentenaars konden investeren via burgercoöperatie Beauvent. De kapitaalsoproep van 700.000 euro werd in anderhalve dag afgerond.

Inspiratie voor andere steden
Intussen is de plaatsing bijna klaar. De zonnepanelen zijn straks goed voor zo'n 7.000 MWh per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. Het was de ambitie van de Stad Gent om deze legislatuur 30 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit lokale groene stroom te laten bestaan. Dankzij dit project zal dat stijgen naar 46 procent.

Bron: Stad Gent

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders