Gespoten spouwisolatie niet altijd beste optie

Professor Nathan Van Den Bossche (UGent) wijst op de risico's

Datum: 
29/05/2020

Ingespoten spouwmuurisolatie is volgens professor Nathan Van Den Bossche (UGent) niet altijd een ideale oplossing.

Een gevel of buitenmuur isoleren bij een renovatieproject gebeurt heel vaak met ingeblazen spouwisolatie in een bestaande muur. Logisch als je weet dat de Vlaamse overheid premies uitreikt voor spouwmuurisolatie vanaf 5 cm. Het is op korte termijn bovendien een goede oplossing voor extra wooncomfort en een lagere energiefactuur. Of toch niet helemaal?!

Risico’s verbonden aan ingespoten spouwisolatie
Bij het opspuiten van de spouw is het erg belangrijk dat het gevelmetselwerk in zeer goede staat is, dat er geen mortelresten in de spouw zitten, dat er geen vochtschade is, en dat de gevel niet al te sterk is blootgesteld aan slagregen. Wanneer dit toch het geval is, zal de spouwmuurisolatie zich niet hechten en zal je isolatiewaarde aanzienlijk dalen. Wanneer het dan al maar om 5 cm isolatie gaat, blijft van die waarde niet veel meer over.

Ingespoten spouwisolatie is dus niet hét wondermiddel dat het lijkt te zijn. Met het Energiepact 2050 komen er nieuwe doelstellingen aan waar woningen met 5 cm spouwisolatie zelfs niet meer aan zullen voldoen. Ingespoten spouwmuurisolatie kan wel een noodoplossing zijn voor gevallen waarbij buitenisolatie niet mogelijk is, denk maar aan beschermde gebouwen.

Zo kan het beter
Van Den Bossche stelt dat spouwmuurisolatie van dunne spouwen eigenlijk pas in laatste instantie zou mogen worden ingezet. Het is beter om je gevel volledig te vernieuwen, zo een nieuwe spouw te creëren en met PIR platen te isoleren. De isolatiedikte kan dan ook gemakkelijk worden opgetrokken tot 10 cm en meer, waardoor nieuwe normen moeiteloos gehaald worden en je huis klaar is voor het nieuwe Energiepact. 

“We moeten proberen om ingrijpende renovaties te stimuleren, want die bieden het beste resultaat op lange termijn en liggen zo in lijn met de ambities voor 2050. Er is een hoger comfort, de U-waardes van de isolatie zijn beter, er zijn minder risico’s en last but not least: de energiekosten liggen een pak lager”, aldus de professor. 

Ook via de binnenmuren is isolatie mogelijk. Het nadeel is dan wel dat je een stuk binnenruimte verliest, maar het isolatie-effect is wel een stuk voordeliger ten opzichte van ingespoten spouwmuurisolatie. Bovendien bestaan er oplossingen waarbij de afwerking mee geïntegreerd zit in de isolatieplaat, waardoor je binnenruimte in 1 beweging mee afgewerkt wordt.  

Na-isoleren in de praktijk
Unilin Insulattion laat in dit verband weten dat ze voorstander zijn om het meteen goed aan te pakken, zodat het isoleren van je gevel ineens goed zit voor een hele lange tijd. Voor binnenmuren hebben ze Utherm Wall K Gyp, een grote plaat die makkelijk te plaatsen is. Een kant is voorzien van een laag gipskarton waardoor de binnenmuur direct afgewerkt en schilderklaar is. Voor vochtigere ruimtes zoals de badkamer of keuken bestaat er een variant met vochtwerende werking. 

Voor oude, oneffen muren is Utherm Wall L Flex naar eigen zeggen de perfecte spouwmuurisolatie. Deze PIR-plaat is voorzien van een laagje minerale wol die oneffenheden in de muur perfect opvangt. Zo kan er geen lucht bij de platen en krijg je een efficiënt isolatieresultaat in oudere woningen.

Bron: Unilin Insulation

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders